Την διαχρονικότητα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την σημασία της στην Δημοκρατία σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την χώρα, εξήραν τα κόμματα μέσα από τα μηνύματά τους για την αυριανή επέτειο. 

Για το ανεξίτηλο στίγμα που άφησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου μιλά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Το ανεξίτηλο στίγμα που άφησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει και σήμερα ζωντανό, αρνείται να χωρέσει σε μια μουσειακή προθήκη, να γίνει απλά μια ανάμνηση. Είναι η επικαιρότητα των αιτημάτων του, ο αγώνας για δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, αξιοπρέπεια, για μια ζωή που αξίζει κανείς να τη ζει, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη επέτειο να μην μοιάζει με τις άλλες. 

«Τιμούμε, στις 17 Νοέμβρη, την εξέγερση της νέας γενιάς για Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία. Τιμούμε τους αγώνες για Ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεσμευόμαστε, να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για καλύτερη Παιδεία, περισσότερη Δημοκρατία, ουσιαστική ασφάλεια» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη :

Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο εναντίον της ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας το Νοέμβριο του 1973, αποτελεί ένα αιματηρό όσο και μεγαλειώδες μάθημα Ελευθερίας και Δημοκρατίας το οποίο εξακολουθεί να εμπνέει τους Έλληνες 42 χρόνια μετά. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σφράγισε ανεξίτηλα τη νεώτερη Ιστορία της χώρας μας.

«Ο αγωνιστικός γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μετά την απεργία στις 12 Νοέμβρη, μπορεί να σηματοδοτήσει την περαιτέρω αναθάρρηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, την κλιμάκωση της εργατικής-λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΕΕ, που συνεχίζει να ματώνει το λαό για ν' ανακάμψει η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου" αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αυριανή επέτειο. 

Ως ''ορόσημο'' για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στο μήνυμα του κόμματος αναφέρεται ότι:

Σαρανταδύο χρόνια μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί πάντα ορόσημο για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Οι μνήμες και τα μηνύματα της εξέγερσης προβάλλουν στο προσκήνιο επίκαιρα και μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη απέναντι στα φαινόμενα φασισμού και τρομοκρατίας από όπου και αν προέρχονται.

Τέλος, η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής δίνει ένα διαφορετικό στίγμα για την αυριανή εκδήλωση:

Η γενιά του Πολυτεχνείου κατέστρεψε την Ελλάδα, καταλήστευσε το δημόσιο και πρόδωσε τα εθνικά μας συμφέροντα οδηγώντας στο σημερινό αίσχος των μνημονίων και της απώλειας της εθνικής μας ανεξαρτησίας.