Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης από τη Θεσσαλονίκη τονίζοντας πως «δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις στα εθνικά θέματα».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να θέσει ως στόχο τη δημιουργία hotspots στην Τουρκία και την ταυτοποίηση των προσφύγων εκεί. Αν ο πρωθυπουργός συζητήσει αυτό, τότε μόνο η ΝΔ μπορεί να συμφωνήσει και να στηρίξει την κυβέρνηση, σε διαφορετική περίπτωση δήλωσε πως «η ΝΔ εκπτώσεις στα εθνικά θέματα δεν πρόκειται να αποδεχθεί». Παράλληλα, χαρακτήρισε «ενδοτική» τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ότι η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι εθνοκάθαρση και σημείωσε: 

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι Γενοκτονία, η ιστορία δεν παραγράφεται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως «με Μεϊμαράκη πρόεδρο η ΝΔ δεν θα ψηφίσει ούτε ένα φορολογικό μέτρο». 

«Δεν είμαστε ούτε μνημονιακοί, ούτε αντιμνημονιακοί, ούτε στην αντίσταση βγήκαμε. Απλώς αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει», είπε και εξήγησε πως το καλοκαίρι η ΝΔ ψήφισε την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και όχι τα φορολογικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, τα οποία είναι δική της πολιτική. 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «πυροβόλησε τα πόδια της χώρας και οι θυσίες των πολιτών πάνε χαμένες». «Λέει ναι σε όλα ο μπαγάσας και όσο επικίνδυνο ήταν το ″όχι″ που έλεγε, περισσότερο επικίνδυνο είναι και το ″ναι″», παρατήρησε για τον κ. Τσίπρα.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι κοινοβουλευτικό κόμμα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να είναι βουλευτής, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής», τόνισε εξάλλου.

Στην ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς", ο κ. Μεϊμαράκης δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά κάλεσε τα μέλη και τους φίλους της Ν.Δ. να μην ψηφίσουν μόνο συναισθηματικά, αλλά και πολιτικά, με βάση το ποιος πρόεδρος μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της από το 28% στο 40% και να την κάνει πρώτο κόμμα.

«Εγώ δεν αποδέχομαι ότι μετέχω σε μάχη γενεών, εγώ μετέχω σε μάχη ιδεών. Και για τις ιδέες παλεύουμε όλες οι γενιές, είτε μικροί είτε μεγάλοι. Δεν μπορούμε να μπούμε σε διχαστικά διλήμματα τέτοιου τύπου. Εγώ όταν ήμουν στην ΟΝΝΕΔ σεβόμουν τους μεγαλύτερους, σεβόμουν την ιστορία όλων εκείνων που το 1974 είχαν κρατήσει όρθια την παράταξη. Αυτό το ήθος μας δίδαξε η Νέα Δημοκρατία. Από πότε ήρθαν άλλοι που θα πούνε ότι θα φύγουνε κάποιοι άλλοι;», είπε, σημειώνοντας πως ως μέλος της ΟΝΝΕΔ επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, έμαθε να «σέβεται» τους μεγαλύτερους. Στο ίδιο πλαίσιο, τάχθηκε υπέρ του συνδυασμού της εμπειρίας με την ανανέωση και παρατήρησε πως «η εμπειρία δείχνει, πως όταν είναι κάποιος πολύ νέος, κλαδεύει τους συνομήλικους του και η ανανέωση δεν προχωράει».

Για την άρνησή του να εμφανιστεί σε τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων προέδρων, ο κ. Μεϊμαράκης υπερασπίστηκε τη στάση του, λέγοντας πως «δεν πρόκειται να συμβάλω σε απολιτίκ επικοινωνιακές διαδικασίες και συζητήσεις. Δεν έχουμε περιθώρια για νέες στεναχώριες και τριβές. Τα εν οίκω δεν έχουμε κανέναν λόγο να τα κάνουμε εν δήμω. Η αντιπαράθεση είναι με τον Τσίπρα και τα άλλα κόμματα, δεν είναι μεταξύ συναδέλφων. Γιατί να πάμε σε τηλεμαχία και να πληγώσουμε τους νεοδημοκράτες;»