current views are: 7

16 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση22:24

Πανούσης: Να παραιτηθούν Τόσκας – Παρασκευόπουλος μετά τις νέες απειλές των «Πυρήνων»

«Ενημέρωσα τον κ. Παρασκευόπουλο παρουσία και του κ. Λάμπρου για τις απειλές που δεχόμουν» επεσήμανε στην εκπομπή στον «Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR , ο Γιάννης Πανούσης. Μάλιστα είπε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να παραιτηθούν μετά τις νέες απειλές που διατύπωσαν σήμερα οι «Πυρήνες της Φωτιάς» εναντίον του.

Δημοσίευση 22:24’
αρθρο-newpost

«Ενημέρωσα τον κ. Παρασκευόπουλο παρουσία και του κ. Λάμπρου για τις απειλές που δεχόμουν» επεσήμανε στην εκπομπή στον «Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR , ο Γιάννης Πανούσης. Μάλιστα είπε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να παραιτηθούν μετά τις νέες απειλές που διατύπωσαν σήμερα οι «Πυρήνες της Φωτιάς» εναντίον του.

«Ενημέρωσα τον κ. Παρασκευόπουλο παρουσία και του κ. Λάμπρου για τις απειλές που δεχόμουν» επεσήμανε στην εκπομπή στον «Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR , ο Γιάννης Πανούσης. Μάλιστα είπε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να παραιτηθούν μετά τις νέες απειλές που διατύπωσαν σήμερα οι «Πυρήνες της Φωτιάς» εναντίον του.

«Δεν έκανα καταγγελία, ούτε έκανα μήνυση. Δεν είπα ποτέ για ονόματα, μόνοι τους τα έβγαλαν» είπε ο κ. Πανούσης σχετικά με τις καταγγελίες που έκανε και παραδέχθηκε πως έχει στην κατοχή του έγγραφα με τις υποκλοπές της ΕΥΠ που αφορούν τον ίδιο.

«Μιλάνε για διαρροές εγγράφων στην μηνυτήρια αναφορά. Δεν υπάρχει καμία διαρροή εγγράφων, όλα είναι μέσα στον φάκελο που κατέθεσα στον εισαγγελέα» επεσήμανε. Τα έγγραφα, είπε, «προέρχονται από έμπιστες πηγές» συνέχισε και τόνισε πως δεν ζήτησε ποτέ ως υπουργός να παρακολουθηθεί κάποιος από την ΕΥΠ.  «Έρχεται ένα χαρτί που αφορά εμένα. Αυτό το χαρτί τι το κάνεις; Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πας πολιτικά στον πρωθυπουργό και να πας στον υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτό έκανα εγώ, έθεσα το θέμα στον κ. Τσίπρα, μέσω του κ. Ρουμπάτη. Ο κ. Ρουμπάτης μου είπε πως ο κ. Τσίπρας τα είδε και προβληματίστηκε», σημείωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε:

Τα πήγα στον υπουργό Δικαιοσύνης που είναι ο μόνος αρμόδιος να κάνει έρευνες στις φυλακές. (…) Ενημέρωσα τον υπουργό και κάλεσε τον συνεργάτη του (σ.σ. τον Πάνο Λάμπρου).

Συνεχίζοντας τόνισε ότι είχε συνάντηση τόσο με τον Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Πάνο Λάμπρου, και είπε πως ενημέρωσε για τις απειλές που δεχόταν. «Γιατί με στοχοποιούν» είπε πως ρώτησε και σημείωσε πως δεν πήρε απάντηση. Πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι διάλογοι του κ. Λάμπρου με τους «Πυρήνες» δεν είναι ύποπτοι. «Έγιναν στο πλαίσιο μίας νομοθετικής διαχείρισης με την οποία εγώ διαφωνώ» επεσήμανε και υπογράμμισε πως γνώριζε ότι ο κ. Λάμπρου ήταν σύμβουλός στο υπουργείο Δικαιοσύνης και υποστήριξε ότι «είχε θετική δράση στις φυλακές».

«Οι κύριοι Τσάκαλοι αναιρούν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, που με κατηγορούσε ότι γράφω ρομάντζα», σχολίασε για τις νέες απειλές των «Πυρήνων της Φωτιάς» προς το πρόσωπό του. «Τι ενοχλεί τον κ. Τσάκαλο, γιατί τους διαψεύδει; (σ.σ. τους διαλόγους)», διερωτήθηκε. «Ο μόνος λόγος που το κάνει είναι ότι φοβάται μην τους κατηγορήσουν οι υπόλοιποι κρατούμενοι ότι διαπραγματεύονται για τους εαυτούς τους», συνέχισε.

Επανερχόμενος στις απειλές των «Πυρήνων» σημείωσε πως μετά τις σημερινές ανακοινώσεις ότι θα πρέπει να παραιτηθούν οι κ.κ. Νίκος Τόσκας και Νίκος Παρασκευόπουλος.

Είπε πως δεν έφερε το θέμα νωρίτερα στη δημοσιότητα, γιατί όπως είπε οι φυλακές δεν ήταν αρμοδιότητά του, αλλά του υπουργού Δικαιοσύνης. «Δεν με ενδιέφερε εάν κάποιος με απειλούσε. Με ενδιέφερε το γιατί με απειλούσαν», συνέχισε και αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό ελέγχου στα κελιά των «Πυρήνων της Φωτιάς» μετά από κάποιους μήνες. «Ζήτησα από τον υπουργό (σ.σ. τον Ν. Παρασκευόπουλο) να το διαψεύσει και μου είπε ότι ο πρωθυπουργός το θέλει χαμηλά το θέμα και του είπε να το διαψεύδει, δεν το διέψευσε ποτέ». 

Ο κ. Πανούσης τόνισε πως έκανε τις καταγγελίες τώρα, γιατί «βάσει των πληροφοριών του, οι απειλές επανήλθαν, αφού παραιτήθηκε». Μάλιστα είπε ότι τις εν λόγω πληροφορίες του τις έδωσε πριν από δέκα ημέρες ο διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης. «Δεν είπα ποτέ για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για τον Πάνο Λάμπρου. Αυτό που είπα είναι ότι κινδυνεύει η ζωή μου από επαφές κάποιων πολιτικών στελεχών με κάποια άτομα στις φυλακές».

Υπενθύμισε την έκρηξη της βόμβας στο γραφείο του το 2009 και μετά τον ξυλοδαρμό του στο πανεπιστήμιο. «Αυτά είναι χαρτιά, αυτές οι αναφορές. Αντιστοιχούν σε κασέτες. Εγώ θα απευθυνθώ στον εισαγγελέα και θα ζητήσω τις κασέτες (σ.σ. με τις υποκλοπές)» επεσήμανε ενώ υποστήριξε πως έχει στη διάθεσή του στοιχεία που δεν έχει καταθέσει ακόμα.

Επέμεινε λέγοντας ότι «εγώ δεν στοχοποίησα τον ΣΥΡΙΖΑ, μόνοι τους τα λένε». Μάλιστα, συνέχισε «εγώ τον Σεπτέμβριο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα, ενώ τα ήξερα όλα αυτά». Ο κ. Πανούσης πάντως έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν συνδέει το κόμμα με σχέσεις με την τρομοκρατία. «Εδώ μιλάμε για ένα συγκεκριμένο νομοθέτημα και μία συγκεκριμένη περίοδο που έχω την εμπλοκή με την κατάληψη της Πρυτανείας και άλλες. Υπήρχε μία πίεση ώστε να με διώξουν. Έπρεπε να δω πως αυτό στη φυλακή πως γίνεται υλικό στοχοποίησής μου. Εάν θέλουν να φτιάξουν παρακράτος, ας φτιάξουν. Μία κοινωνία ολόκληρη είναι, ας αντισταθεί» συνέχισε.

Ο κ. Πανούσης μίλησε για παρακράτος, λέγοντας πως «το κράτος έχει συγκεκριμένες θεσμικές λειτουργίες και ό,τι δεν τις ακολουθεί, δημιουργεί άλλη δομή. Μετά από πιέσεις να εξηγήσει τι εννοεί, είπε με πως «εάν οι νόμοι παράγονται με διαβουλεύσεις αδιαφανείς και όχι στο Κοινοβούλιο, αυτό είναι παρακράτος» αλλά δεν θέλησε να διευκρινίσει εάν εννοεί τον κ. Λάμπρου. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε πως πιστεύει ότι «υπάρχει από το 1974 και μετά παρακράτος στην Ελλάδα» και έφερε ως παράδειγμα και την καταγγελία του Λευτέρη Αυγενάκη για να ισχυριστεί ότι «και αυτό -αν ισχύει- παρακράτος είναι».

Ανακάλεσε επίσης και ένα περιστατικό με το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα (σ.σ. που περιλάμβανε ευνοϊκές διατάξεις για την αποφυλάκιση κρατουμένων, ανάμεσά τους και ο Σάββας Ξηρός). «Τότε μόνο εγώ διαφώνησα, πρότεινα δυο – τρεις τροποποιήσεις και ο πρωθυπουργός συμφώνησε. Και μετά από κάποιο καιρό γύρισε ο κ. Κοτζιάς από τις ΗΠΑ και τότε ο κ. Παρασκευόπουλος είπε και πολύ σωστά: “Μόνο ένας μίλησε τότε”».

Αποκάλυψε ότι στον ανασχηματισμό μετά τη συμφωνία, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και του ζήτησε να μην είναι στην κυβέρνηση. Γενικότερα για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, τις χαρακτήρισε καλές, ενώ είπε πως δεν δέχθηκε ποτέ παρεμβάσεις στο έργο του όσο ήταν υπουργός από τον κ. Τσίπρα.

Απευθυνόμενος πάντως στον πρωθυπουργό, είπε ότι πρέπει να μιλήσουν. «Πρέπει να με ακούσει γιατί ίσως κάποιοι τον έχουν πείσει ότι “εγώ έχω κάνει συμφωνία με τα κανάλια και θέλω να τον ρίξω”». Διευκρίνισε μάλιστα ότι του έστειλε μήνυμα αλλά ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ποτέ.

Ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι παραιτήθηκε από την έδρα του στο Πανεπιστήμιο, γιατί φοβάται μην τον «χτίσουν».

«Αδύνατο να εντοπιστούν τζιχαντιστές μέσα στις προσφυγικές ροές»

Αναφερόμενος στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «γεννιέται η αντιπαγκοσμοιοποίηση, μέσω του ΙΚ, έξω από τα δυτικά πρότυπα. Δεν είμαι αισιόδοξος, ο ιερός πόλεμος και οι σταυροφορίες δεν είναι μακριά» και πρόσθεσε:

Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, ώστε να μην γίνουμε ένα “black box”, δεν είναι σοβαρό να λέμε “δεν ξέρουμε ποιοι έφυγαν, πώς έφυγαν και πού πήγαν”. Όταν είχα πει για το Σένγκεν με είχαν κατηγορήσει. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ύποπτο τζιχαντιστή του Παγκρατίου, παρέπεμψε στις μυστικές υπηρεσίας. «Εγώ δεν ανακατεύτηκα ποτέ στα επιχειρησιακά, δεν μου αρέσει κιόλας αυτός ο χώρος, είναι πολύ μπερδεμένος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πανούσης σημείωσε πως είναι αδύνατο να εντοπιστούν οι τζιχαντιστές μέσα στις προσφυγικές ροές. «Υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προσώπων εντός της ΕΕ. Οι περισσότεροι είναι πολίτες χωρών  της ΕΕ. Κάναμε ότι μπορούσαμε. Όποιος ερχόταν από την Ευρώπη μας έστελναν σήμα να προσέχουμε, κάποια ύποπτα άτομα, δεν μιλάμε όμως για θύλακες, αλλά για μεμονωμένα άτομα, οι οποίοι ήταν ευρωπαίοι πολίτες. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι όσοι ήρθαν σχεδίασαν μια τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πέρα από το φιλτράρισμα, την καλύτερη διεθνή συνεργασία, την καλύτερη ταυτοποίηση και ενίσχυση της ασφάλειας στα νησιά του Αιγαίου. Αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» επεσήμανε.


σχετικα αρθρα