Με σχέδιο να γεφυρώσει το χάσμα Δύσης και Ανατολής, Ε.Ε. και Τουρκίας εν προκειμένω, βλέπει αύριο, Τετάρτη,  τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας, και ενώ θα έχει προηγηθεί τρίωρη συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου

Η Αθήνα αντιλαμβάνεται πως τίποτε δεν είναι ίδιο μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής. Προσέρχεται μεν με την ίδια ατζέντα, αλλά με πολύ πιο μεγάλη ανάγκη γεφύρωσης των δύο πλευρών. Το προσφυγικό εκ των πραγμάτων έχει συνδεθεί πλέον με θέματα ασφάλειας, ως εκ τούτου δεν είναι καιρός για παράλογες απαιτήσεις, πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρότι, λοιπόν, δεν απορρίπτουν εξ αρχής διάφορα τουρκικά αιτήματα (ενταξιακές συζητήσεις, βίζα κ.α.), αντιτείνουν ότι πρέπει και η Άγκυρα να προχωρήσει σε παραχωρήσεις έναντι της Ευρώπης συνολικά τόσο στα συγκεκριμένα θέματα όσο και στο προσφυγικό. 

Βασική θέση της χώρας μας -έτσι όπως κατατέθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.- είναι η δημιουργία διαδικασιών και μηχανισμών μετεγκατάστασης προσφύγων σε Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο. Στις χώρες αυτές να γίνεται δηλαδή η καταγραφή των ατόμων που φθάνουν εκεί και από τα σημεία αυτά να ανοίγει οργανωμένος χερσαίος «διάδρομος» προς τις χώρες της Ευρώπης. Χωρίς, δηλαδή, να πνίγονται στα νερά του Αιγαίου. 

«Η θέση μας στη Σύνοδο της Βαλέτας έγινε κυρίαρχη θέση», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και, άρα, με τη θέση αυτή, αλλά με ευρωπαϊκή σφραγίδα επ’ αυτής, ταξιδεύει στην Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας

Η Αθήνα έχει και άλλο λόγο που θέλει γρήγορα συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας: διαβλέπει γρήγορη σκλήρυνση των ευρωπαϊκών θέσεων όσον αφορά τη διακίνηση των ανθρώπων. 

Ενώ όσο θα προχωρούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις -στις οποίες δεν θα συμμετέχει η Ελλάδα πάντως, όπως ξεκαθάρισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Βίτσας- τόσο θα μεγεθύνεται το προσφυγικό ρεύμα. Συνεπώς, λύση τώρα. 

Ας σημειωθεί ότι το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία θα είναι το πρώτο από τρία συνολικά ταξίδια που θα πραγματοποιήσει μέσα στο Νοέμβριο και τα οποία θα ενισχύσουν, εκτιμάται, το διεθνές προφίλ του. 25 και 26 Νοεμβρίου, σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, και 29 Νοεμβρίου στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα, στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των Προέδρων Ομπάμα, Ολάντ και άλλων ηγετών του κόσμου, είναι τα επόμενα δύο ταξίδια του Αλ. Τσίπρα.