του Τάσου Τσιφόρου 

Σαφές ιδεολογικό στίγμα αποκτά στο φινάλε της κούρσας, η μάχη διαδοχής στη Νέα ΔημοκρατίαΜεσαίος χώρος απέναντι στη δεξιά και φιλελεύθεροι έναντι παραδοσιακών δεξιών συγκρούονται στην μάχη για την Προεδρία του κόμματος, ενός κόμματος που μπορεί να απογειώθηκε με το μεσαίο χώρο του Κώστα Καραμανλή αλλά, ουδέποτε, εγκατέλειψε και τα λαϊκά, δεξιά χαρακτηριστικά του, όπως αποδείχθηκε από τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά επί της Ντόρας Μπακογιάννη. 

Η συμπόρευση του Μάκη Βορίδη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα έρχεται να δώσει ένα σαφές ιδεολογικό πρόσημο στην μάλλον μετριοπαθή, μέχρι πρότινος, υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη. Διόλου τυχαία, και με αφορμή το πρωτοφανές σοκ από τις επιθέσεις στο Παρίσι, λίγα 24ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση Βορίδη, ο κ. Τζιτζικώστας προχώρησε σε μία σκληρή δήλωση για το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα, φθάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα πριν το... κλείσιμο των συνόρων καθώς ζητά από την κυβέρνηση να τα διαφυλάξει ώστε να μην γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών και πύλη εισόδου τρομοκρατών. 

Η παρουσία του κ. Βορίδη στο πλάι του Περιφερειάρχη προσδίδει στη μία εκ των δύο ισχυρών υποψηφιοτήτων (η άλλη είναι, προφανώς, αυτή του κ. Μεϊμαράκη) ισχυρό ιδεολογικό βάρος, πολύ περισσότερο από αυτό που προσθέτει η στήριξη πχ του κ. Τ. Μπαλτάκου προς τον Περιφερειάρχη. Με αυτό τον τρόπο, το δίπολο παλαιού – νέου επί του οποίου πόνταρε σχεδόν αποκλειστικά ο κ. Τζιτζικώστα, διευρύνεται και σε πολιτικούς όρους λαμβάνοντας χαρακτηριστικά που είχε και η υποψηφιότητα Σαμαρά το 2009. 

Απέναντι, ωστόσο, στον κ. Τζιτζικώστα βρίσκεται τώρα ο κ. Μεϊμαράκης, κατά πολλούς σάρκα από τις σάρκες της ΝΔ, και όχι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Και ο εκτελών χρέη Προέδρου του κόμματος μπορεί πιο εύκολα να απευθυνθεί στα καραμανλικά αντανακλαστικά αλλά και στην ιστορική συνείδηση των ψηφοφόρων του κόμματος. Κάτι που πράττει συνεχώς, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος υπηρετεί τη Ν.Δ. εδώ και 40 χρόνια. Πάντως, οι κινήσεις Τζιτζικώστα εξωθούν και τον κ. Μεϊμαράκη σε πιο ιδεολογικούς δρόμους. Δεν είναι τυχαίο, προφανώς, το απόσπασμα από τη χθεσινή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, όταν και αναγνώρισε ότι η Ν.Δ. παραχώρησε την ιδεολογική ηγεμονία στην αριστερά αλλά και οι σταθερά υψηλοί τόνοι τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στο πεδίο της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, με τη φράση «με Μεϊμαράκη πρόεδρο η ΝΔ δεν θα ψηφίσει ούτε ένα φορολογικό μέτρο». 

Εκείνος που δέχεται, εμφανώς, πίεση από τη συμμαχία μεταξύ Τζιτζικώστα και Βορίδη είναι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ή τουλάχιστον αυτό εκτιμούν αρκετοί και έμπειροι παράγοντες του κόμματος. Αποτελώντας, μέχρι πρότινος, τη σαφή δεξιά υποψηφιότητα στην κούρσα, ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται πλέον στη μέγκενη μίας άλλης υποψηφιότητας με, κατά τις δημοσκοπήσεις, ισχυρότερη δυναμική και, πλέον, και με ιδεολογικό πρόσημο. Ο ίδιος «απάντησε» με μία μαζική συγκέντρωση, το Σαββατοκύριακο, στο Βελλίδειο και με σκληρή κριτική προς την πλευρά Τζιτζικώστα και Βορίδη, ωστόσο είναι σαφές ότι οι δεξιές ψήφοι αναμένεται να αναδιαταχθούν. 

Εν μέσω των δύο βασικών πόλων που συγκρούονται, παραδοσιακά, στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να τοποθετηθεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με σαφές φιλελεύθερο αφήγημα αλλά και με προσεκτικές αναφορές σε σειρά ζητημάτων που στο πρόσφατο παρελθόν προκάλεσαν πληγές, όπως το ζήτημα των απολύσεων. Η Νέα Δημοκρατία, παραδοσιακά δεν υπήρξε – παρά μόνον στιγμιαία – φιλελεύθερο κόμμα, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει βάσιμες ελπίδες ότι ο χρόνος που μεσολάβησε από το 1974 αλλά και από το 1993 μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα υπέρ του.