Ως ένα έναυσμα για συνέχιση των κοινωνικών αγώνων στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα, διείδε στην επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο κ. Τσίπρας, προχώρησε σε μια αναδρομή των όσων συνέβησαν τότε, συνδέοντάς τα με τις σύγχρονες προκλήσεις των οικονομικών δυσκολιών και της προσφυγικής κρίσης.

 Όπως είπε, ο ελληνικός λαός, δεν πρέπει να επιτρέψει σε αυτόκλητους σωτήρες, δήθεν αντιεξουσιαστές που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς να έχουν  εξουσία ζωής και θανάτου. «Αυτές τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας δεν πρέπει να τους καπηλευτεί κανένας. Ούτε οι αυτόκλητοι σωτήρες, ούτε οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας, οι αρνητές της ιστορίας που βυσσοδομούν πάνω στη ιστορική μνήμη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον αγώνα της κυβέρνησης του, που «έδωσε δικαίωμα στο λαό να ελπίζει και να προσδοκά καλύτερο μέλλον». «Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να διατηρηθεί ζωντανή αυτή η λαϊκή προσδοκία για μια καλύτερη ζωή που μπορεί να είναι καταλύτης για συνέχιση του αγώνα», είπε.

Ακόμα, τόνισε πως για την κυβέρνησή του η αλληλεγγύη δεν έχει «ούτε διαβατήριο ούτε χρώμα», υπογραμμίζοντας πως στην παρούσα συγκυρία «η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών είναι ο μόνος δρόμος να αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές ροές στη Συρία».

«Ως λαός έχουμε γνωρίσει προσφυγιά. Έχουμε συλλογική μνήμη που μετά το τρομοκρατικό, δολοφονικό χτύπημα στη Γαλλία μας επιβάλει να αποτιμήσουμε τις δυσοίωνες εξελίξεις στην Ευρώπη. Ήττα θα είναι η απομάκρυνση της Ευρώπης από αρχές ειρήνης ουμανισμού και προσχώρηση της στη λογική της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς. Οφείλουμε να απομονώσουμε ακραίες και ρατσιστικές φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπη», υπογράμμισε.

Πάντως ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη μεταπολίτευση, λέγοντας ότι παρά τη προσπάθεια ορισμένων να χρεώσουν σε αυτή, την μνημονιακή επιτροπεία, η περίοδος εκείνη οδήγησε σε δημοκρατική σταθερότητα και σχετική ευημερία.

Αναγνώρισε ωστόσο πως τότε θεμελιώθηκε το πελατειακό κράτος, και η διαπλοκή, η οποία έχει την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και με την οποία η κυβέρνησή του συγκρούεται. « Όσο κι αν προσπαθήσει το κύκλωμα διαπλοκής να διατηρήσει τα προνόμια και την εξουσία του δεν θα κερδίσει τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστούν οι νόμοι για όλους», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα