του Πάνου Ρασσιά

Η τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία και οι ραγδαίες σε εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, που συνδέονται άμεσα με την περιοχή μας, επηρέασαν και την εσωκομματική κούρσα για την εκλογή του επόμενου αρχηγού στη ΝΔ. Πέντε μέρες πριν στηθούν οι γαλάζιες κάλπες, οι τέσσερις υποψήφιοι εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς τους στην τρομοκρατία και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Παράλληλα η στροφή αυτή στην εσωκομματική συζήτηση, έβαλε στο τραπέζι και καθαρά ζητήματα πολιτικής, αλλά και ιδεολογίας, στα οποία όπως φαίνεται δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι οι υποψήφιοι, γεγονός που ενδεχομένως και με βάση την τροπή που έχουν πάρει οι πολιτικές εξελίξεις, να κρίνουν και το αποτέλεσμα της 22ας Νοεμβρίου.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος από το βράδυ της Κυριακής και μέχρι την Τετάρτη περιοδεύει σε Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, είναι ο πρώτος που είχε ανοίξει την πολιτική συζήτηση, αποφεύγοντας να απαντά στις προκλήσεις των συνυποψηφίων του, μένοντας στην σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή κατά της κυβέρνησης προκειμένου να τονίσει τα ηγετικά χαρακτηριστικά του, σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεϊμαράκης, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, τοποθετεί ψηλά στις ομιλίες του και επιμένει στο ιδεολογικό χάος που χωρίζει τη ΝΔ με τον νεοφιλελεύθερο, όπως τον χαρακτηρίζει, ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας ο πρόεδρος της ΝΔ, τραβά μια διακριτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας πίσω το διαχωρισμό μνημόνιο-αντιμνημόνιο, καθώς η νέα οικονομική και πολιτική πραγματικότητα στη χώρα έχει φέρει καινούρια δεδομένα.

Στόχος του κ. Μεϊμαράκη, είναι να ξυπνήσει τα κεντροδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων της παράταξής του, αφενός για να τους πείσει να πάνε στις κάλπες και να ενδυναμώσουν με τη συμμετοχή τους τη γαλάζια εσωκομματική διαδικασία και αφετέρου για να ετοιμάσει το αντιπολιτευτικό πεδίο, στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος στην επόμενη μέρα, αν τελικά εκλεγεί στην ηγεσία.

Στην παγίδα της μικροπολιτικής, κατηγορούνται από πολλά γαλάζια στελέχη, ότι έχουν πέσει οι κ. Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης. Το διαφημιστικό προεκλογικό σποτ του 37χρονου περιφερειάρχη, στο οποίο ο ένας από τους ηθοποιούς με μουστάκι παραπέμπει στον κ. Μεϊμαράκη, θεωρήθηκε από πολλούς βουλευτές και φίλους της ΝΔ που μίλησαν στο newpost.gr, ασέβεια και χτύπημα κάτω από τη μέση προς τον πρόεδρο του κόμματος και ντροπιαστικό για το επίπεδο της εσωκομματικής διαδικασίας.

Τα ίδια σχόλια συγκεντρώνει και η κόντρα του Άδωνη Γεωργιάδη με τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Μάκη Βορίδη (για «Τζιτζιμάκη» μίλησε ο κ. Γεωργιάδης στα Παραπολιτικά FM), αλλά και οι αποκαλύψεις που κάνει ο πρώην υπουργός για υπόγειες συναλλαγές με αντικείμενο τη θέση αντιπροέδρου στο κόμμα. «Αυτά βλέπουν οι πολίτες, την ώρα που δοκιμάζονται σκληρά από φόρους και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να τρέχουν και απαξιώνεται πλήρως η διαδικασία», έλεγε στο newpost.gr, εμφανώς προβληματισμένο, κορυφαίο στέλεχος της παράταξης.