Τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός ενόψει του ταξιδιού του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανίδα Καγκελάριος ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αττάλεια, αναφορικά με το προσφυγικό ενώ αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με το επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.  

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία με βαριά ατζέντα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Προσφυγικό και τρομοκρατία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις επαφές που θα έχει αύριο Τετάρτη με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Newpost δεδομένου ότι το προσφυγικό έχει συνδεθεί πλέον με θέματα ασφάλειας, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι πρέπει και η Άγκυρα να προχωρήσει σε παραχωρήσεις έναντι της Ευρώπης. 

Βασική θέση της χώρας μας -έτσι όπως κατατέθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.- είναι η δημιουργία διαδικασιών και μηχανισμών μετεγκατάστασης προσφύγων σε Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

Στις χώρες αυτές να γίνεται δηλαδή η καταγραφή των ατόμων που φθάνουν εκεί και από τα σημεία αυτά να ανοίγει οργανωμένος χερσαίος «διάδρομος» προς τις χώρες της Ευρώπης χωρίς, δηλαδή, να πνίγονται στα νερά του Αιγαίου. 

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των επιθέσεων η Αθήνα εκτιμά πως όσο θα προχωρούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία τόσο θα μεγεθύνεται το προσφυγικό ρεύμα. Συνεπώς η άμεση λύση καθίσταται απαραίτητη.