της Άρτεμις Παραδείσου 

Η μεταμεσονύχτια συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για πλειστηριασμούς και 100 δόσεις βρέθηκε στο επίκεντρο των πρωινών συσκέψεων τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στο Ποτάμι. Για τους επιτελείς των δύο κομμάτων αποτελεί πλέον κοινό τόπο η εκτίμηση πως «η Μέρκελ έχει την απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ». 

«Τώρα μάθαμε γιατί ο Σόιμπλε απέρριψε το mail Χαρδούβελη. Ήθελε πολύ περισσότερα και προτίμησε να βγει ο Τσίπρας γιατί κανείς άλλος δε θα μπορούσε να περάσει νέες περικοπές στις συντάξεις, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και πλειστηριασμούς χωρίς να γίνει εμφύλιος» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη. Έτερος συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά αναρωτήθηκε «τι θα είχε γίνει αν τολμούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ να αμφισβητήσει ακόμη και τις κατώτατες συντάξεις». Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώθηκε η εκτίμηση πως «οι πολιτικές εξελίξεις πάνε πίσω».  

«Ο Τσίπρας καθάρισε για τρεις μήνες» εκτίμησαν και στο Ποτάμι. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δόση των 2 δισ. ευρώ η κυβέρνηση θα κάνει Χριστούγεννα και θα επιχειρήσει να στρέψει την προσοχή των πολιτών σε κάποια καλά νέα που είναι στο χέρι της να ακουστούν. Με αυτό το σκεπτικό στο Ποτάμι πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις για τα αεροδρόμια και ίσως το Ελληνικό. «Για το τελευταίο, βέβαια, το Μέγαρο Μαξίμου θα χρειαστεί να κάνει... κωλοτούμπα, αλλά δε θα είναι και η μεγαλύτερη από όσες έχει πετύχει μέχρι σήμερα» σημείωσε, μιλώντας στο newpost βουλευτής του κόμματος. «Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει έτσι να δημιουργήσει την αίσθηση πως η κατάσταση αλλάζει. Και, κυρίως, να ρίξει κάποιο ρευστό στην αγορά ώστε να μην σκάσουν και άλλες επιχειρήσεις από την οικονομική στενότητα» προσέθεσε.

Αυτά στο παρασκήνιο. Στο προσκήνιο και τα δύο κόμματα θα σηκώσουν τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Θα θυμίσουν τη δήλωση Τσίπρα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και θα διαφωνήσουν (καταψηφίζοντας) τις σχετικές ρυθμίσεις στη Βουλή. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα καταψηφίσουν και τις αλλαγές στις 100 δόσεις, αλλά θα ανάψουν πράσινο φως για τη δυνατότητα να ρυθμίζονται σε 12 δόσεις οι νέες οφειλές, ακόμη και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.