Στη Βουλή κατατέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 10+2 δισ. ευρώ και που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το νέο καθεστώς των ρυθμίσεων για τις 100 δόσεις, και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ως γνωστό για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια το πλαίσιο προβλέπει λύση δύο ταχυτήτων. Πλήρη προστασία από τους πλειστηριασμούς θα απολαμβάνει το 25% των πολύ φτωχών δανειοληπτών. Σε αυτή την κατηγορία θα ενταχθούν όποιοι έχουν αγοράσει σπίτι αξίας έως 170.000 ευρώ και ζουν μέχρι τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης που ορίζονται στα 8.810 ευρώ για άγαμο, στα 13.917 ευρώ για ζευγάρι και από κει και έπειτα το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για τη δεύτερη κατηγορία, θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια, ώστε να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς «μπαταχτσήδες». Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά το 35% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Για αυτή την ομάδα, η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου η οποία «κλειδώνει» σε συνάρτηση με το εισόδημά του δανειολήπτη το οποίο αναπροσαρμόζεται με βάση τη φορολογική δήλωση και η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ, και έως 35.086 ευρώ δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 ευρώ για ένα ζευγάρι. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα διαρκέσει για μία τριετία.

Κατά τα άλλα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις – ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση:

  • Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης 0,4 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, είτε αυτό είναι εμφιαλωμένο είτε διακινείται και πωλείται χύμα. Για μια φιάλη κρασί (0,75 λίτρα) η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή υπολογίζεται σε περίπου 0,30 ευρώ.
  • Επιβάλλεται ειδικό τέλος 0,05 ευρώ σε κάθε στήλη όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Το τέλος βαρύνει τους παίκτες και αποδίδεται από τον ΟΠΑΠ στο δημόσιο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα από το τέλος  στα τυχερά παιχνίδια είναι 460- 560 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ από τον φόρο στο κρασί 110 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για τον περιορισμό της νοσοκομειακής δαπάνης, για την κοινοποίηση στοιχείων του κράτους στην ΕΛΣΤΑ, διατάξεις για τη διακυβέρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως επίσης και οι αλλαγές – προς το δυσμενέστερο- στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στις επιτροπές της Βουλής και αύριο αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το EuroWorking Group για να εγκρίνει και επίσημα την εκταμίευση της δόσης 10+2 δισ. ευρώ. 

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε το νομοσχέδιο

Διαβάστε την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους