της Άρτεμις Παραδείσου 

…Restart στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδιώξει, σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει με τους κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου. Όπως, μάλιστα, κατέδειξε με το άρθρο του στην εφημερίδα «Σαμπάχ» χθες, αποσκοπεί να ανοίξει το σύνολο των θεμάτων. Ίσως, όχι όλα σήμερα, αφού οι επαφές αναμένεται να επικεντρωθούν, από ελληνικής πλευράς, στο προσφυγικό, αλλά προοπτικά. Άλλωστε, ο Α. Τσίπρας έχει, όπως πιστεύει, ένα …όπλο στα χέρια του: ότι οι δύο χώρες δεν έχουν και τόσα να χωρίσουν, αντιθέτως αν οι δύο κυβερνήσεις συνεργαστούν, τότε αυτό θα είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών.

Στο προσφυγικό ειδικότερα, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, κυρίως λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι και ό,τι αυτό θα επιφέρει… Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος, ένας τρίτος «παίχτης» για την ακρίβεια, που παρεμβαίνει διεκδικώντας για λογαριασμό του ηγεμονικό ρόλο.

Είναι η Γερμανία της κ. Μέρκελ, η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη που επιμένει στην επίλυση του συριακού δια της διπλωματικής οδού, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες, σε Ευρώπη και Αμερική, ζεσταίνουν τις πολεμικές μηχανές. Η κ. Μέρκελ, λοιπόν, …τράβηξε τον Ρ.Τ. Ερντογάν για κατ’ ιδίαν συνομιλία στο περιθώριο της Συνόδου των G20, ενώ και χθες συνομίλησε με τον Α. Τσίπρα.

Σήμερα, από την άλλη, Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων χωρίς… μεταφραστές. «Είμαστε και οι δύο χαμένοι από τη σημερινή μη διαχείριση του προσφυγικού», αναμένεται να πει στους συνομιλητές του ο Έλληνας πρωθυπουργός. Θα ζητήσει όμως και στενότερη συνεργασία αστυνόμευσης και ακτοφυλακής, με στόχο να χτυπηθούν, επιτέλους, τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων. Θέμα, φυσικά, κοινών περιπολιών στα ελληνικά ύδατα δεν τίθεται, δεν συζητείται καν.

Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να παίξουν ρόλο σταθερότητας στην περιοχή, με την κυβέρνηση Τσίπρα να αφήνει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας (για το θέμα αυτό πρόκειται να γίνει ειδική ευρω-τουρκική σύνοδος στις 29 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες). Πεποίθηση της Αθήνας, τέλος, είναι ότι μπορεί να υπάρχει modus vivendi τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά.