του Τάσου Τσιφόρου 

Μπορεί να μην είναι γνωστός, ούτε καν κατά προσέγγιση, ο αριθμός όσων θα προσέλθουν την Κυριακή στις γαλάζιες κάλπες που θα στηθούν ανά την Επικράτεια, μπορεί να παραμένει άγνωστο τί θα ψηφίσουν (έστω και ως τάση), ωστόσο στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όλοι κάνουν υπολογισμούς και εκτιμήσεις. 

Υπολογισμοί που κυμαίνονται από το ναδίρ των 100.000 ψηφοφόρων, περίπου το 1/8 αυτών του 2009, μέχρι και τις 400.000, αριθμός που αν επιτευχθεί θα συνιστά έκπληξη πρώτου μεγέθους για το υποτονικό ενδιαφέρον που, μέχρι στιγμής, επιδεικνύουν οι πολίτες για τα γαλάζια δρώμενα. 

Στα επιτελεία των Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Απόστολου Τζιτζικώστα, Κυριάκου Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη αναμένουν με ενδιαφέρον το νέο κύκλο δημοσκοπήσεων αλλά και τα μηνύματα, υπόγεια ή μη, από τα κέντρα εξουσίας στο κόμμα, όπως τα γραφεία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. 

Τα ερωτήματα είναι πολλά και θα κρίνουν και την εκλογή:

  • θα διατηρήσει ή και θα αυξήσει το προβάδισμα που φέρεται να έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης;
  • πόσο δυναμική θα είναι η αντεπίθεση του Απόστολου Τζιτζικώστα μετά και το μπαράζ δηλώσεων στήριξης του τελευταίου διαστήματος (Βορίδης, Αρβανιτόπουλος, Ζαγοράκης, Δήμας)
  • θα συνεχίσει τη δυναμική ανόδου που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κι αν ναι θα αποδειχθεί ικανή να μεταβάλλει τη σειρά εκλογής;
  • θα αποτελέσει ο Άδωνις Γεωργιάδης, την «έκπληξη» του συστήματος, τον υποψήφιο που κανείς δεν «μετρά» αλλά στην κάλπη θα εμφανιστεί με ισχυρή στήριξη;

Το πρόβλημα των υποψηφίων και των «στρατηγών» τους είναι ότι οι όποιες απαντήσεις δίνονται από τους δημοσκόπους (που πάντως συμπίπτουν στα βασικά συμπεράσματα) κάθε άλλο παρά στέρεες είναι, δεδομένου ότι βασίζονται σε ευμετάβλητα δημοσκοπικά δεδομένα. Διότι ακόμη κι αν δεν αλλάξει η σειρά εκλογής μεταξύ των υποψηφίων, έχει προφανώς τεράστια διαφορά εάν οι δύο πρώτοι θα έχουν, ενδεικτικά, ποσοστά 38% - 32% και διαφορά 6 μονάδων ή εάν το αποτέλεσμα θα κυμανθεί πάνω από το 40% για τον πρώτο και στο όριο του 30% για το δεύτερο με διψήφια διαφορά.

Καθώς στη μάχη έχουν ριχθεί και τοπικά στελέχη, αρκετά εκ των οποίων γνωρίζουν σε επίπεδο μικροσκοπίου τη γαλάζια βάση, η μάχη κινητοποίησης και μηχανισμών που δίδεται θα είναι σκληρή καθώς κάθε ψήφος μετράει. Σε αυτό το επίπεδο, οι δηλώσεις στήριξης έχουν, προφανώς, ενδιαφέρον αλλά, όπως αποδείχθηκε εμφατικά το 2009, δεν κρίνουν και το αποτέλεσμα. Η μάχη αυτή, δε, θα δοθεί μέχρι και τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, όπου και θα κλείσουν, εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι κάλπες. Άλλωστε, σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές που τα μεσάνυχτα της Κυριακής σηματοδοτούν και το πέρας της επίσημης προεκλογικής περιόδου, Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Άδωνις προγραμματίζουν παρεμβάσεις, παρουσίες και συνεντεύξεις και το Σάββατο.