Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρουσιάζεται σήμερα στις 12 ο Γιάννης Πανούσης, στην οποία προσερχόμενος υπογράμμισε ότι ''ήρθε η ώρα των θεσμών. Όλοι θέλουν την αλήθεια'', ενώ σε γραπτή δήλωσή του τονίζει ότι δεν έχει καμία κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υποστηρίζει ότι το κόμμα συνδέεται με την τρομοκρατία, ενώ προσθέτει ότι αν ''έχει υποπέσει σε αδίκημα και καταδικαστεί, θα εκτίσει την ποινή του κανονικά. 

Σύμφωνα με τον κύριο Πανούση: 

Σήμερα θα μιλήσω στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας και αύριο στον εισαγγελέα . Ηρθε η ώρα των θεσμών. Νομίζω ότι η δήλωση του πρωθυπουργού  ότι οι αντιεξουσιαστες δεν θα ορίζουν τη ζωή και τον θάνατο δείχνει εναν άλλο δρόμο.

Εξάλλου σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει κάθε πιθανή κόντρα του με τον ΣΥΡΙΖΑ και σχέση με υπηρεσίες.

Δεν έχω καμιά πολιτική κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τα μέλη του, ούτε ποτέ είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται με την τρομοκρατία.
Δεν έχω καμία σχέση με κόμματα, υπηρεσίες ή οποιονδήποτε άλλον. Οπότε τα περί σχεδίου που υπηρετώ ή τα χυδαία περί προώθησης βιβλίου που θα εκδώσω πέφτουν στο κενό. Δεν έχω υπογράψει καμία παρακολούθηση κανενός πολίτη. Αν η κυβέρνηση έχει αποφανθεί ότι υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας ( αναρωτιέμαι πως έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο του φακέλου) τότε γιατί δεν ενήργησαν τον Μάιο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης; 

Τώρα το θυμήθηκαν; Τέλος πάντων δεν προκύπτει τέτοιο θέμα. Αν από την άλλη πρόκειται για αστυνομικό διήγημα γιατί ανησυχούν; Επειδή θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό της κοινωνίας (και όχι της καμαρίλας) θεωρώ ότι: Η πολιτική ηθική, η προσωπική ευθύνη και η διαφάνεια είναι αναπόσπαστα μέρη της Δημοκρατίας και της Αριστεράς. Δεν υπάρχει αριστερή βία, που νομιμοποιείται λόγω ιδεολογημάτων ή ρεβάνς. 

Δεν νοείται δεξιά τρομοκρατία που καταδικάζουμε και αριστερή τρομοκρατία που ανεχόμαστε ή συγκαλύπτουμε. Η Αριστερά δεν πρέπει να συνεχίζει τον εύκολο και ολισθηρό δρόμο «της κατασκευής εχθρών και σεναρίων συνωμοσίας. Φως, περισσότερο Φως… Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στην Επιτροπή.

Εγώ, επειδή έχω μια σωκρατική αντίληψη των Νόμων και της Πολιτείας, αν έχω υποπέσει σε αδίκημα και καταδικαστώ, δε θα ζητήσω κανένα ευεργέτημα. Θα εκτίσω την ποινή μου κανονικά.Οι άλλοι θα πράξουν το ίδιο; Ή θα κρυφτούν πίσω από κάποια νυχτερινή τροπολογία;