Για τους πλειστηριασμούς που έφερε το νομοσχέδιο έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στο Mega, μιλώντας ''για φτηνή αντιπολίτευση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ήταν τα παιδιά για τα θελήματα'' των δανειστών. 
 
«Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών» και «τώρα η ΝΔ συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα κάνει την πιο φτηνή αντιπολίτευση», σημείωσε.
 
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «ήταν τα "παιδιά για τα θελήματα" των δανειστών» και υποστήριξε ότι «δεν μπορούν να κουνάνε το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές τις οποίες όχι απλά υλοποίησαν, αλλά ουσιαστικά οι ίδιοι τις πρότειναν».

Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πλέγματος προστασίας, που θα προστατεύει κατά 60% τα νοικοκυριά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση, όταν αρχικά η θέση των δανειστών ήταν να καλύπτεται μόλις το 16% των νοικοκυριών, να φτάσει στο 60% αυτή η προστασία, ώστε να μην πληγούν τα πιο αδύναμα στρώματα.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», παραπέμποντας ως προς αυτό στη σχετική απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη τον Οκτώβρη του 2014.

«Φαντάζομαι δεν τον αμφισβητεί κάποιος τον κ. Κατάινεν», σχολίασε.

Ανέφερε επιπλέον ότι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση για να ακολουθήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οπότε θα πρέπει να δούμε κι αυτό το σκέλος της συμφωνία, όπως και τα άλλα της σκέλη, π.χ. για τις 100 δόσεις, ως ένα βήμα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε παρακάτω και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα επανεκκίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας. Θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνοι οι όροι ώστε να μπορούν και οι πολίτες να αποπληρώνουν τα χρέη τους, γιατί αυτό το οποίο δημιουργήθηκε τα πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής ήταν οι πολίτες να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και να φορτώνονται και με δυσβάσταχτα χρέη. 

Η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε, συνεχίζει τη διαπραγμάτευση και δεν θέλει να αφήσει τα σπίτια των αδύναμων συμπολιτών μας βορά στις τράπεζες...».

Στην ίδια συνέντευξη, ασκώντας κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «η ΝΔ έχει πάθει πλήρη αμνησία και δεν έχει καμία υπευθυνότητα τουλάχιστον στο να υπερασπιστεί αυτά που είχε δεσμευτεί...»και πως «οι εκπρόσωποι της ΝΔ συναγωνίζονται τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα κάνει την πιο φτηνή, την πιο λαϊκίστικη και την πιο τζάμπα αντιπολίτευση».

«Ζήσαμε», είπε, «μια διαπραγμάτευση 7 μήνες, όπου ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ στήριζαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Αυτό που έλεγαν είναι "ψηφίστε ό,τι χαρτί σας δώσουν", τελικά συμφωνήσανε και αυτοί στη συμφωνία και τώρα δεν ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα της». «Και όχι μόνον αυτό. Μας εγκαλούν ότι δεν καταργήσαμε τα δικά τους μέτρα», συμπλήρωσε.

Η κ. Σβίγκου έκανε, επίσης. λόγο για «πλήρη παραλογισμό», αναφέροντας ότι «και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία πολιτική πρόταση για το μέλλον αυτής της χώρας, και προσπαθούν αυτό να το κρύψουν με φωνές και με κραυγές» και πως «δεν έχουν καταθέσει καμία πολιτική πρόταση από τη στιγμή που εκλέχθηκε η νέα Βουλή».

Όσον αφορά στο θέμα των ισοδύναμων του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κ. Σβίγκου σημείωσε πως «κανένας έμμεσος φόρος και κανένας φόρος που επιβαρύνει τον καταναλωτή ή τον παραγωγό δεν είναι "δίκαιος" και "σωστός"» και πως «αυτή τη στιγμή, όμως, προσπαθήσαμε να βρούμε ισοδύναμα για την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέσα από τον τζόγο και μέσα από τη φορολογική επιβάρυνση σε κρασί, γύρω στα 0,30 το μπουκάλι».

«Πρέπει να τον κρίνουμε», είπε, «με βάση αυτό το οποίο προσπαθούμε να καταργήσουμε, που είναι το ΦΠΑ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση». Φαντάζομαι, προσέθεσε, ότι δεν θα έχει κανένας αντίδραση από την αντιπολίτευση σχετικά με τον φόρο στον τζόγο. Τέλος, είπε πως κατανοεί την αγωνία των πρακτόρων, για να τονίσει πως, «από εκεί και πέρα, υπάρχει συνολικά μια κοινωνία που πλήττεται και για την οποία προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, μέσα από έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση».