της Αρτεμις Παραδείσου  

Στο ξενοδοχείο Τιτάνια χτυπά σήμερα η καρδιά της κεντροαριστεράς που αναζητά πρώτα το νέο σχήμα, το νέο κόμμα στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι δυνάμεις του χώρου, και ακολούθως τη νέα της ηγεσία. Η εκδήλωση έχει θέμα «Σοσιαλδημοκρατία  και ανανεωτική  Αριστερά» και θα μιλήσουν η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης, ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, ο Παν. Ιωακειμίδης, και ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι εντατικές. Στόχος είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εφόσον δεν έχουν προκύψει πολιτικές εξελίξεις (αλλαγή κυβέρνησης κτλ), να διενεργηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος και στη συνέχεια να εκλεγεί ο πρόεδρος από τη βάση με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων. Φιλοδοξία όσων προωθούν το σχέδιο είναι να ενωθούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ και να συμμετέχουν όλες οι κινήσεις και οι αυτόνομες προσωπικότητες του χώρου. Οι υποψήφιοι αρχηγοί είναι πολλοί. 

Θεωρείται βέβαιο πως την ηγεσία του νέου κόμματος θα διεκδικήσει η Φώφη Γεννηματά, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα είναι η μόνη υποψηφιότητα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ακούγεται έντονα το όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κράτησε δυνάμεις και δεν εκτέθηκε στην τελευταία μάχη διαδοχής. Αν κατέβει ο πρώην γραμματέας θα στενέψουν αυτόματα τα περιθώρια για να επαναλάβουν το εγχείρημα της διεκδίκησης της ηγεσίας ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ηγετικές φιλοδοξίες έχει και ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος επανλήλθε στη Βουλή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και χτίζει προφίλ και συμμαχίες.

Από το Ποτάμι, και εδώ είναι η έκπληξη, όσοι συμμετέχουν στις διεργασίες βλέπουν υποψηφιότητα Θεοχάρη. Ο βουλευτής και πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων  Εσόδων είναι για πολλούς "ο φυσικός διάδοχος, η συνέχεια του Σταύρου Θεοδωράκη". Μπορεί να μην έχει συσχετισμό για να κερδίσει, έχει όμως τη δυνατότητα να εκφράσει μία ευάριθμη ομάδα στελεχών. Και μία ξεκάθαρη ιδεολογική συνιστώσα του νέου κόμματος. "Δεν πρέπει να τον κάνουμε δώρο στη ΝΔ" είναι η θέση που κυριαρχεί στα στελέχη που σχεδιάζουν το νέο κόμμα.

ΔΗΜΑΡ (Θεοχαρόπουλος, Μαργαρίτης, Χατζησωκράτης) και ΔΗΜΑΡ Ποταμιού (Λυκούδης, Ψαριανός) δείχνουν μία εύνοια στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο. Εναλλακτικά, αρκετά στελέχη του χώρου θα έβλεπαν και μια υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου, καθώς η πρώην επίτροπος έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και των κινήσεων της κεντροαριστεράς. Προνόμιο που διαθέτουν και άλλα στελέχη που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Φλωρίδης, Κώστας Καρτάλης κα). Ερωτηματικό αποτελούν οι προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και το αν θα δείξει κάποιο πρόσωπο ο Κώστας Σημίτης.  

Από το χώρο του ΚΙΔΗΣΟ φιλοδοξίες για την επόμενη μέρα έχουν και ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραΐτης. Και οι δύο όμως θα αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα της συγκυρίας το αν θα  κατέβουν ή αν θα επιλέξουν να στηρίξουν κάποιον εκ των υπολοίπων υποψηφίων ποντάροντας ουσιαστικά στην επόμενη διαδοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστή σημασία έχουν οι αποφάσεις που θα πάρουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τελευταίος δέχεται πιέσεις από πρώην βουλευτές να κάνει νέο κόμμα ενώ ο πρώτος φαίνεται να μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο ίδιος την ηγεσία του νέου κόμματος. 

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με το ένα μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη ΝΔ. Είναι προφανές ότι ο κάθε υποψήφιος αρχηγός τη σημερινής αντιπολίτευσης αλλάζει τα εξωτερικά "σύνορα" ΝΔ- κεντροαριστεράς. Επίσης προφανής είναι και η εκτίμηση πως οι διεργασίες θα σταματήσουν αν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι υποχρεωθούν από τις εξελίξεις να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ είναι αυτή που θα κρίνει και την τύχη του περίφημου "Ευρωπαϊκού Κόμματος" που αν προκύψει, θα αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων και προφανώς τους σχεδιασμούς των διαφόρων πρωταγωνιστών.