Όποιος αναλογιστεί ότι η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου προσφάτως έχει ηττηθεί από τις Νήσους Φερόε και το Λουξεμβούργο, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, χθες, στο γήπεδο «Φατίχ Τερίμ» της Κωνσταντινούπολης, όπου αποσπάσαμε ένα εύκολο 0-0 απέναντι στην Τουρκία, μόνο γούρικη μπορεί να θεωρηθεί. Μακάρι να εξελιχθεί το ίδιο καλά και το υπόλοιπο (και σημαντικό) μέρος της επίσκεψής του στη γείτονα, αν και οι οιωνοί δεν είναι και τόσο καλοί. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, θα περιστραφούν σχεδόν αποκλειστικά στο προσφυγικό. Μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, που δύσκολα θα αντιμετωπιστεί όσο η Τουρκία συνεχίσει να… σφυρίζει αδιάφορα και να προσποιείται ότι δεν βλέπει τα όσα (επιεικώς απαράδεκτα) συμβαίνουν στην εκεί πλευρά του Αιγαίου. Εκεί όπου οι πρόσφυγες μετριούνται σε ευρώ και δολάρια, λίγες ώρες πριν αποτολμήσουν το απονενοημένο ταξίδι προς κάποιο ελληνικό νησί. 

Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν διατυπώσει δημοσίως την άποψη ότι τα σημεία καταγραφής και ελέγχου των προσφύγων, τα περίφημα hot spots, πρέπει να λειτουργήσουν στην Τουρκία. Αν γίνει αυτό, είναι σαφές ότι η ροή προσφύγων θα μειωθεί. 

Η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν, λόγω του προσφυγικού, έχουν δει τον διεθνή τους ρόλο να αναβαθμίζεται λόγω του προσφυγικού. Ήδη έχουν διεκδικήσει και κερδίσει σημαντική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό, ενώ ταυτοχρόνως πιέζουν για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μιλάνε με τους ευρωπαίους από τη θέση του ισχυρού, καθώς γνωρίζουν ότι κρατούν το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος που απασχολεί όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου. 

Είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να απεμπολήσουν τη θέση στην οποία έχουν βρεθεί. Όση βοήθεια και αν προθυμοποιηθεί να τους δώσει η Ελλάδα.
Ιδιαιτέρως τώρα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και τον συναγερμό στο Αννόβερο, που ο ρόλος της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του ISIS είναι στρατηγικός. 

Λογικά η λευκή ισοπαλία του ποδοσφαιρικού αγώνα προδιαθέτει και για αποτελέσματα των πολιτικών συνομιλιών. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι η Τουρκία που θα παίξει άμυνα…