current views are: 4

18 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση20:27

Πέρασε από τις επιτροπές το πολυνομοσχέδιο – Πυρ ομαδόν για πλειστηριασμούς και φόρο στο κρασί

Τον δρόμο για την Ολομέλεια με τις ψήφους της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) πήρε το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα που θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ ευρώ.

Δημοσίευση 20:27’
αρθρο-newpost

Τον δρόμο για την Ολομέλεια με τις ψήφους της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) πήρε το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα που θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ ευρώ.

Τον δρόμο για την Ολομέλεια με τις ψήφους της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) πήρε το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα που θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ ευρώ.

Η κριτική εστιάζεται σε ό,τι έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, τις 100 δόσεις και την φορολόγηση του κρασιού. Ειδικά για το τελευταίο, ο αρμόδιος υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης, αναγκάστηκε να δεσμευτεί πως θα επανεξετάσει το θέμα –οι πληροφορίες λένε ότι θα φέρει νέα ρύθμιση την Πέμπτη- υπό τον φόβο επανάληψης των όσων έγιναν με την μπύρα και την καταψήφιση της ρύθμισης.

Πάντως κατά τη πολύωρη συζήτηση στην επιτροπή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης που όλο αυτό το διάστημα επωμίστηκε το βάρος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δήλωσε πως με το νομοσχέδιο αναζητείται ο τρόπος που θα κατανεμηθεί το βάρος, σε τράπεζες, κράτος και δανειολήπτες. «Ο νέος νόμος διατηρεί το χαρακτήρα του υπερχρεωμένου νοικοκυριού, θα έχει ισχύ για τρία χρόνια και έξι μήνες πριν ολοκληρωθεί η προθεσμία θα υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει», είπε στην τοποθέτησή του και χαρακτήρισε «λελογισμένη λύση» τις ρυθμίσεις σε σχέση με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις τρεις κατηγορίες δανειοληπτών ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων που εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση. Όπως είπε, η πρώτη κατηγορία, αφορά εκείνους που έχουν λιγότερα από 20.000 ευρώ το χρόνο εισόδημα, όπου ο νόμος του προστατεύει απόλυτα, ενώ η δεύτερη όσους έχουν 20.000 ως και 35.000 ευρώ όπου οι εμπειρογνώμονες θα έχουν αποφασιστικό λόγο για το αν και πως μπορούν οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Η τρίτη, κατηγορία αφορά αυτούς που το εισόδημά τους ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το νόμο, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη θα μπορέσουν να βρουν τρόπους να υπερασπιστούν την κατοικία τους.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας, στηλίτευσε τις ρυθμίσεις ειδικά αυτές που αφορούν στην προστασία της Α’ κατοικίας και τις 100 δόσεις. Όπως είπε με τις διατάξεις του νομοσχεδίου πλήττεται ο εξωδικαστικός πυλώνας της προστασίας της κατοικίας που ίσχυε ως σήμερα (υπήρχε υπό προϋποθέσεις δυνατότητα αποφυγής πλειστηριασμού). « Ο δικαστικός πυλώνας συγκεντρώνει προϋποθέσεις πολύ σκληρότερες. Υπό δρακόντειους όρους μπορεί κάποιος να ζητήσει προστασία στο δικαστήριο», είπε κάνοντας λόγο για απόπειρα εξαπάτησης δανειοληπτών .

Ο κ. Δένδιας διάβασε διατάξεις συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου (15) λέγοντας ότι με βάση τα όσα αναγράφονται οι αντικειμενικές αξίες ισχύουν για το διακανονισμό της κατοικίας, για τον πλειστηριασμό όμως ενεργοποιείται η εμπορική της αξία μέσω της εμπλοκής εμπειρογνωμόνων. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του παριστάμενου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εξήγησε πως η εμπορική αξία δια της εκτίμησης των εμπειρογνωμόνων χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου μια τράπεζα, ορίζει το ενοίκιο βάσει του οποίου ο δανειολήπτης θα μπορεί να διατηρήσει την κατοικία του, σημειώνοντας μάλιστα ότι η διαφορά από την αντικειμενική θα διαγράφεται. «Το κείμενο αυτό δεν έχει την εξήγηση του υπουργού. Δώστε το μου να το σας να το γράψω ως νομικός αν θέλετε», απάντησε ο κ. Δένδιας.

«Στηρίζετε τα κρασιά των άλλων χωρών; Γιατί το κάνετε αυτό; Πείτε μας!», δήλωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αντιδρώντας στην αύξηση της φορολογίας του κρασιού και κάλεσε τους ΑΝΕΛ να πάρουν θέση υπενθυμίζοντας τη στάση τους για τη μπύρα. Ακόμα, πρότεινε να υπάρξει μια μεταβατική διάταξη που θα αφορά όσους είναι ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη και θα ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες αλλαγές δεν τους επηρεάζουν. «Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις τράπεζες να αποφασίζουν για το ποιος είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης αλλά να βάλουμε κριτήρια», υπογράμμισε.

«Είναι μύθος ότι δώσατε μάχη να προστατεύσετε τη πρώτη κατοικία. Οι προϋποθέσεις που βάζετε ούτε το 25% των πιο αδύναμων μπορεί να προστατευτεί», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση διευκολύνει τις τράπεζες με στόχο να μπορέσουν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια.

«Διαπραγματεύεστε μόνο για τις μεταβατικές διατάξεις όχι για την ουσία των νομοσχεδίων που έρχονται όπως θέλουν οι δανειστές», είπε από το Ποτάμι ο Χ. Θεοχάρης, ο οποίος έκανε χρήση του λογοπαίγνιου «πρώτη φορά πλειστηριασμοί».

Ο Δ. Καμμένος από τους ΑΝΕΛ χαρακτήρισε παράλογο να ελέγχεται η κυβέρνηση για ότι δανείζεται επιπλέον 10 δισ. ευρώ προκειμένου να σώσει τις καταθέσεις στις τράπεζες και τα χρήματα που ως τώρα έχουν δοθεί σε αυτές, ενώ Μ. Γεωγιάδης της ΕΚ κατηγόρησε τη κυβέρνηση για λαϊκισμό λέγοντας: «από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη φτάσαμε στο ας μείνει κάποιο σπίτι στα χέρια δανειολήπτη».

Σημειώνεται πως οι φορείς άσκησαν έντονη κριτική στο νομοσχέδιο.


σχετικα αρθρα