της Άρτεμις Παραδείσου   

Λάτρης του …επιθετικού ποδοσφαίρου δήλωσε ο Α. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, θα σκέφτηκε έτσι, να μη χάσει καιρό και να το εφαρμόσει στη συνάντηση μαζί του. Και μάλιστα εκτός έδρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι δεν νοείται Κυπριακή Δημοκρατία υπό την προστασία τρίτων χωρών (βλέπε Τουρκία), ενώ κατήγγειλε τα περιστατικά παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και (παραβίασης) της αβλαβούς διέλευσης πλοίων από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δεσμευόμενος ότι την επόμενη φορά θα φέρει και τα σχετικά στοιχεία. Την ίδια ώρα, ο έμπειρος διπλωμάτης Α. Νταβούτογλου τον άκουγε περίπου αποσβολωμένος… 

Μιμούμενος, την ίδια ώρα πάντως, τη μεγάλη τουρκική διπλωματική σχολή, ο πρωθυπουργός έδειξε να υποστηρίζει τη γείτονα σε άλλα θέματα –και εδώ όμως υπό όρους. «Θέλετε συνεργασία στο προσφυγικό; Εντάξει, αλλά πρέπει να περνούν λιγότεροι το Αιγαίο», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνομιλητές του. Με τον Α. Τσίπρα να πιέζει στην κατεύθυνση περισσότερο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κυκλωμάτων διακινητών. Με καλύτερο συντονισμό (και όχι κοινές περιπολίες, ας διευκρινιστεί), γι’ αυτό και ο Αρχηγός του (ελληνικού) Λιμενικού Σώματος ήταν, ταυτόχρονα με τον πρωθυπουργό, στην Άγκυρα επίσης.   

Και με το… καρότο στο χέρι, τους αναγνώρισε ότι έχουν δεχθεί από την αρχή της Συριακής κρίσης 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, επίσης ότι οι Τούρκοι είναι που πρέπει να έχουν το «πάνω χέρι» στους σταθμούς επανεγκατάστασης που θα λειτουργούν στο έδαφός τους –και όχι οι Ευρωπαίοι… Αξίζει όμως στο σημείο αυτό να επισημανθεί η ηχηρή σιωπή του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος αν και δέχθηκε ερώτημα (από την ΕΡΤ) για το αν δέχεται τη λειτουργία hot spots στην τουρκική Επικράτεια, εκείνος προσποιήθηκε πως δεν άκουσε. 

Επιπλέον, ο Α. Τσίπρας έδειξε να υποστηρίζει το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρώπη και εδώ υπό όρους (εδώ η Λευκωσία έχει πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις, αν και κάτι δείχνει να κινείται στο παρασκήνιο). 

Στη συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, μπορεί να μην προχώρησαν σε βάθος, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος είπε κάτι για την τρομοκρατία, που προκάλεσε αίσθηση: «την τρομοκρατία δεν την γεννούν οι θρησκείες αλλά η φτώχεια. Οι πολύ πλούσιοι θέλουν να γίνουν πιο πλούσιοι».
Όμως, ο Α. Τσίπρας δέχθηκε και ένα δώρο από τον κ. Ερντογάν: μια γραβάτα, την οποία θα φορέσει, όπως υποσχέθηκε, όταν θα λυθεί το Κυπριακό…