Για το σχέδιο των κόκκινων δανείων μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι προσφέρει κοινωνικό δίχτυ προστασίας και είναι καλή συνέχεια για τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης που περιλαμβάνει ανακεφαλαιοποίηση, πρώτη αξιολόγηση και συζήτηση για το χρέος. 

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε με παράδειγμα στο πως θα γίνει διαγραφή οφειλής: «αν ένα σπίτι είχε 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία, και τώρα είναι εμπορική 50.000, σε τρία χρόνια θα υπάρχει διαγραφή του χρέους. Και θα πληρώνει δόση με βάση το τι θα έπαιρνε η τράπεζα αν έκανα αναγκαστική εκτέλεση για να πουλήσει το σπίτι».

Για το ποσοστο εκείνων που δεν καλύπτουν το εισοδηματικό κριτήριο για να προστατεύονται ο Ευκλ. Τσακαλώτος επεσήμανε είναι μόλις 6% των φορολογούμενων.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι το οικογενειακό εισόδημα στην κατηγορία όσων δεν θα έχουν προστασία θα είναι πάνω από 35.000 ευρώ το χρόνο.

«Να δούμε ποιους προστατεύουμε και ποιους όχι», είπε ο υπουργός και αποκάλυψε ότι εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ δήλωνε το 85,5% του πληθυσμού, μέχρι 29.000 ευρώ το 89% και μέχρι 35.000 ευρώ το 94%. 

Όπως ανέφερε:

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν σχέδιο με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Ολα τα άλλα είναι προσωρινά και θα έχουμε αυτό το κοινωνικό δίχτυ προστασίας. 

Τι κάνει αυτό το νομοσχέδιο : Προσπαθεί να μοιράσει το βάρος της αναπροσαρμογής ανάμεσα στις τράπεζες, τους δανειολήπτες και τους φορολογούμενους. Αν πληρώσει το κράτος σε αυτό το 25% θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «το κυρίαρχο όμως είναι αν η κυβέρνηση πάει καλά με τον οδικό της χάρτη. Αρχίζει με την ανακεφαλαιοποίηση, συνεχίζει με την πρώτη αξιολόγηση και συνεχίζει με τη συζήτηση για το χρέος.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «αυτά τα «ο Τσίπρας βάζει την υπογραφή του σε πλειστηριασμούς» φοβίζουν τον κόσμο, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, δημιουργούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν βλέπω ποιος μπορεί να κερδίζει από αυτή την διαδικασία».

Είναι προς τιμή μας ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση συνδύαζεται με τη λύση των κόκκινων δανείων. Είναι συγκεκριμένη πολιτική για να μπορεί να ξαναφέρει τις καταθέσεις στις τράπεζες».