Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από την Άγκυρα, σχετικά με το Κυπριακό, δίνει το Μαξίμου, τονίζοντας ότι εξέφρασε την εθνική γραμμή που είναι πάντα σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Κύπρου. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στις χθεσινές του δηλώσεις, μετά την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ερωτώμενος σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, εξέφρασε την εθνική γραμμή, η οποία χαράσσεται σε διαρκή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση:  

Όπως σας είπα πριν, η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν από αυτήν την πορεία, στο βαθμό όμως που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι. Μ’ αυτήν την έννοια, θέλω να σας πω ότι εμείς είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όροι και να μπορέσουν, οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πληρωθούν, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από  την ένταξη της γείτονας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ότι αφορά την Κύπρο. Η Κύπρος, όπως γνωρίζετε, είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και αυτή ρόλο σημαντικό στις αποφάσεις που, από κοινού, παίρνουν οι 28 εταίροι και φαντάζομαι ότι αυτές οι θέσεις, οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Φαντάζομαι ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Όπου υπάρχει βούληση να γίνουν βήματα, αμοιβαία από όλες τις πλευρές, βρίσκεται και ο τρόπος ώστε τα βήματα αυτά να είναι αποτελεσματικά. 

Το Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι «όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν «δυσαρέσκεια» εκ μέρους της Κύπρου, για τις παραπάνω θέσεις που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, δεν έχουν παρά να διαβάσουν την επίσημη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη», ο οποίος είπε:

Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση, δεν υπάρχει θέμα παρερμηνείας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για άνοιγμα Κεφαλαίων και ότι αν υπάρχει θέληση μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα Κεφάλαια ή τα όποια Κεφάλαια. Είναι αυτό που λέμε και εμείς ότι, στην Τουρκία εναπόκειται αν υπάρχει θέληση να προχωρήσουν τα Κεφάλαια αυτά.

«Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας ο ισχυρισμός ότι επιδιώκεται εκ των υστέρων παραποίηση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, ισχυρισμός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα τεχνικό λάθος στην απομαγνητοφώνηση, που έγινε από την ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Οι παραπάνω δηλώσεις του Πρωθυπουργού, έγιναν μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους και διεθνή ΜΜΕ, που μετέδιδαν απ ευθείας την συνέντευξη τύπου» καταλήγουν οι πηγές της κυβέρνησης