Ο νέος νόμος για τα ''κόκκινα'' στεγαστικά δάνεια αλλά και το ταξίδι στην Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργού να δηλώνει ''ευτυχής'' που προστατεύθηκε το 60% των αδυνάμων και να αφήνει αιχμές για όσους κάνουν εκ του ασφαλούς κριτική. 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός:

Βρισκόμαστε στο τέλος ενός πολύ δύσκολου κύκλου, περνάμε αυτές τις μέρες έναν δύσκολο κάβο. Ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κλείνει έτσι ένας κύκλος για την ελληνική οικονομία οικονομία και από εδώ και πέρα θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη άνεση να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα

Στόχος είναι να περάσουμε τη δύσκολη ανηφόρα να περάσουμε σε ένα ξέφωτο αντιμνημονιακό. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μετά την κρίση. Ολα αυτά πρέπει να τα προσπαθήσουμε με αποφασιστικότητα και να σφίξουμε τα δόντια. Και να έχουμε παράλληλα τη σκέψη μας σε εκείνους τους ανθρώπους που περνάνε πιο δύσκολα και την οικονομική τους σταθερότητα.

Ηταν πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση αυτή που αφορούσε τις τράπεζες. Μέλημά μας ήταν η προστασία των αδυνάμων και είμαι ευτυχής να πω ότι προστατεύθηκε το 60% των αδυνάμων.

Ταυτόχρονα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια έτσι ώστε οι τράπεζες να αποκτήσουν τον πραγματικό τους ρόλο. Από εδω και στο εξής νομίζω ότι πρέπει να δούμε το πως θα υπάρχει τα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα. Αυτοί που έριξαν το κάρο από τα βράχια και τώρα είναι στην γαλαρία κάθονται και κάνουν κριτική. Αυτό όμως πάντα θα υπάρχει. 

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι ''πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συννενόηση στα μεγάλα θέματα και θα ήθελα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμβάλετε σε αυτή την προσπάθεια''. 

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε:

Αυτός είναι ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας. Σκοπός είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συννενόηση στα μεγάλα θέματα. Η στήριξή μας είναι δεδομένη. Είναι γνωστές οι θέσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό της Τουρκίας έναντι του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ, ενώ υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα να εκπληρώσουν οι εταίροι τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά το χρέος. 

Ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε ότι ''θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι στα μεγάλα θέματα''

Διαβάστε ολόκληρο τον διάλογο