current views are: 3

20 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση05:24

H δάδα του Μεϊμαράκη και η αλλαγή σελίδας του Τζιτζικώστα

Με ευθέως συγκρουσιακή ρητορική προσέρχονται στην κάλπη της Κυριακής ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Δημοσίευση 05:24’
αρθρο-newpost

Με ευθέως συγκρουσιακή ρητορική προσέρχονται στην κάλπη της Κυριακής ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. 

του Τάσου Τσιφόρου

Με ευθέως συγκρουσιακή ρητορική προσέρχονται στην κάλπη της Κυριακής ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Η τακτική και η προσέγγισή τους στην αναμέτρηση είναι ευθέως αντίθετες, με τον μεν πρώτο να πρεσβεύει την ομαλή εξέλιξη και την ενότητα του κόμματος, τον δε Περιφερειάρχη να επαγγέλλεται την ανάγκη ρήξης με το παρελθόν και αλλαγής σελίδας. 

Όποιος παρακολούθησε τις χθεσινές, παράλληλες, ομιλίες τους, του Ευ.Μεϊμαράκη στο Μαρούσι και του Απ. Τζιτζικώστα στο Μέγαρο Μουσικής, δεν έχει πλέον αμφιβολία ότι οι δύο οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση. 

«Με Μεϊμαράκη, το όνομα θα παραμείνει Νέα Δημοκρατία. Έρχεται από το ΄74 και θα πάει μακριά αυτό το κόμμα. Άλλωστε κι αν αλλάξουμε ονομασία, εμείς πάλι δεν θα είμαστε στο καινούργιο κόμμα; Γιατί θα το κάνουμε αυτό; Για να κοροϊδέψουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους πολίτες; Εγώ θέλω να σας δηλώσω ότι το κόμμα θα οδηγηθεί με εμένα σε Συνέδριο την Άνοιξη κι εκεί όλοι μαζί θα αποφασίσουμε να ξαναφέρουμε τον πυρσό, να ανάψουμε τη δάδα της Νέας Δημοκρατίας, να γυρίσουμε στις ρίζες μας κι από τις ρίζες να προχωρήσουμε εμπρός, για να βγούμε και να συναντήσουμε την ελληνική κοινωνία» υπογράμμιζε ο εκτελών χρέη Προέδρου του κόμματος. 

«Ως εδώ, φτάνει πια. Κόμμα που δεν ακούει τους ανθρώπους του δεν έχει μέλλον. Και εμείς σήμερα τους απαντούμε, το μέλλον μας δεν είναι το παρόν τους. Θέλουμε ξανά μια Νέα Δημοκρατία μεγάλη, που θα μας κάνει ξανά υπερήφανους» απαντούσε ο Απ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας «καμία υποψηφιότητα δεν πολεμήθηκε αυτές τις 50 μέρες, καμία υποψηφιότητα δεν αποθαρρύνθηκε τόσο πολύ από την αρχή, όσο η δική μου. Και από μέσα και από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό ότι οι συμφωνίες των μηχανισμών, θα προτιμούσαν να κλείσει η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού μας, χωρίς τον απρόβλεπτο και «ενοχλητικό» γι’ αυτούς παράγοντα της βάσης του κόμματος». 

«Χρειάζεται η εμπειρία του παλαιού και η ορμή του νέου, μόνον έτσι μπορεί να έρθει η ανανέωση στο κόμμα... διότι οι νέοι έχουν και τη συνήθεια να ψαλιδίζουν τους συνομηλίκους τους για να μην τρέξουν κι αυτοί» σημείωνε ο Μεϊμαράκης. «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη, αν δεν συγκρουστεί με τα κλειστά συστήματα, τις βαρονίες, τους μηχανισμούς, με τους βολεμένους στο χθες» απαντούσε ο Τζιτζικώστας. 

Θα μπορούσε κανείς να βρει σειρά αποσπασμάτων από τις ομιλίες των δύο υποψηφίων, ωστόσο είναι ορατό ότι κινούνται με εντελώς αντίθετες προσεγγίσεις. 

Ο κ. Μεϊμαράκης ως η ζώσα ιστορία του κόμματος, απευθύνεται πρώτα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, καλώντας τους να «σκεφτούν πολιτικά και να θυμηθούν ποιός ήταν καλός Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ποιός καλός Γραμματέας του κόμματος». «Εγώ, φίλες και φίλοι, ποτέ μου δεν πλήγωσα τον Νεοδημοκράτη και δεν θα το κάνω και τώρα. Αντιθέτως, θέλω να τον κάνω να αισθάνεται υπερήφανος και να είναι όρθιος. Δεν θα συμβάλλω με τη δική μου συμπεριφορά σε τριβές. Άλλωστε, για να είμαι ειλικρινής, δεν θα το κάνω κιόλας γιατί πιστεύω ότι εγώ στις 23 Νοεμβρίου θα είμαι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τους θέλω όλους μαζί» είπε χθες. 

Απέναντι στο ασφαλές και γνώριμο του κ. Μεϊμαράκη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας επέλεξε μία πιο εξωστρεφή επικοινωνία, συχνά με όρους που απηχούν σε εθνικές εκλογές. Τα διαφημιστικά του σποτ, που ο ίδιος αρνήθηκε ότι «φωτογράφιζαν» συνυποψηφίους του, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αφορούν και εθνικές κάλπες. Επιδιώκει να απευθυνθεί και σε ακροατήρια εκτός όσων ψήφισαν Ν.Δ. το Σεπτέμβριο, και εν μέρει το επιτυγχάνει. Κυρίως, όμως, παρουσιάζεται ως ο υποψήφιος που πρεσβεύει τη ρήξη:

«Πάμε να κερδίσουμε αυτή την Κυριακή, γιατί δεν πρέπει να δώσουμε άλλες ευκαιρίες στους δικούς μας εκφραστές του παλιού, στη στασιμότητα, τη μεταβατικότητα και την ακινησία, που στην ουσία σημαίνουν συνθηκολόγηση με τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Το ποιά τακτική θα αποδειχθεί η πλέον αποτελεσματική στο, ούτως ή άλλως, συντηρητικό ακροατήριο της Ν.Δ. θα κριθεί την Κυριακή.  


σχετικα αρθρα