Αιχμές για εκείνους από τους οποίους διέρρευσαν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ΕΥΠ άφησε ο Γιάννης Πανούσης, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των καταγγελιών του για απειλές κατά της ζωής του και σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες. Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος πήρε πίσω χθες τις δηλώσεις του περί διαρροών από την Δικαιοσύνη, σήμερα διερωτήθηκε αν οι συνομιλίες  διέρρευσαν ώστε να στοχειοθετηθεί η μηνυτήρια αναφορά, δείχνοντας -εμμέσως πλην σαφώς- την κυβέρνηση...

Δύο ώρες διήρκεσε η σημερινή, δεύτερη, κατάθεση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα, με τον καθηγητή να δηλώνει ότι «νιώθει περήφανος για την δικαιοσύνη της χώρας», προσθέτοντας ότι «αν έχω κάνει λάθος, να τιμωρηθώ, αν δεν έχω κάνει όμως, να τιμωρηθούν οι άλλοι».

Εξερχόμενος του δικαστικού Μέγαρου του Αρείου Πάγου ο κ. Πανούσης υπογράμμισε:

Ως πολίτης, ως άνθρωπος και ως νομικός νιώθω υπερήφανος για τη δικαιοσύνη της χώρας. Είναι ώρα της δικαιοσύνης, δεν είναι η ώρα της πολιτικής.

Ολοκλήρωσα την κατάθεσή μου σχετικά με αυτά που είχα αναφέρει, γιατί, όπως ξέρετε, δεν έχω κάνει μήνυση ή έγκληση, αναφορά έκανα. Μέσα σε ένα κλίμα αμεροληψίας, ακεραιότητας, διότι εγώ όταν λέω πιστεύω στους θεσμούς, έχω μια σωκρατική αντίληψη, αν έχω κάνει λάθος να τιμωρηθώ, αν δεν έχω κάνει, όμως, να τιμωρηθούν οι άλλοι.

Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε, επίσης «άρχισε αυτή τη διαδικασία, ακολούθησε η κυβέρνηση, να τα πάω στον εισαγγελέα, και από εκεί και πέρα, μετά από μένα ας έρθουν όλοι αυτοί που με κατηγορούν ή που υπαινίσσονται διάφορα πράγματα, καμιά φορά και με χυδαίο τρόπο, να πουν τη δική τους εκδοχή».

«Όποια απάντηση κι αν έρθει και απόφαση παρθεί από τη Δικαιοσύνη, από εμένα είναι εξ αρχής δεκτή, αποδεκτή και σεβαστή. Δεν έχω πολιτικά μέσα, δεν χρησιμοποιώ και πλάγια μέσα για να επηρεάσω κανέναν. Περιμένω τη Δικαιοσύνη, και μπράβο τους με τον τρόπο που λειτουργούν» τόνισε.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν πρότεινε μάρτυρες, ο κ. Πανούσης απάντησε: «Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, μάρτυρες προτείνεις όταν κάνεις μήνυση ή έγκληση».

Σε σχέση με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τόνσιε υπογράμμισε ότι «επειδή η δεύτερη μηνυτήρια αναφορά των υπουργών θα συζητηθεί... Υπάρχει μια υποψία αναντιστοιχίας, ανάμεσα στα ακούσματα, αυτοί που άκουγαν, δεν άκουγα εγώ, στα έγγραφα και στις δημοσιογραφικές διαρροές. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε αξιόπιστοι είναι να κάτσει το ένα πλάι στο άλλο, τι ακριβώς και με ποιον τρόπο και με ποια νομιμότητα ακούγανε αυτοί που ακούγανε, κατέγραφαν αυτοί, αυτοί που κατέγραφαν, τι αντιστοιχία έχουν με αυτά που κατέθεσα, που μου τα δώσανε. Δεν τα παρήγαγα μόνος μου. Και να δούμε τι σχέση έχουν με τις διαρροές».

Ο κ. Πανούσης άφησε αιχμές για εκείνους από τους οποίους διέρρευσαν οι συνομιλίες στον Τύπο, λέγοντας χαρακτηριστικά;

Απλώς θέτω ένα ερώτημα λογικής, αν θέλετε το αποδέχεστε: Εγώ δεν διαρρέω, η Δικαιοσύνη δεν διαρρέει, ποιος διαρρέει; Ποιος άλλος έχει τα έγγραφα και μπορεί να τα διαρρέει με τον δικό του τρόπο, ακριβώς για να στοιχειοθετήσει τη μηνυτήρια αναφορά περί διαρροής;

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν εκείνος έχει την απάντηση, σημείωσε με νόημα: «Μέσα μου, ως εγκληματολόγος, την έχω».