Έντονη ήταν η επίσημη αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος συνέδεσε τον τζιχαντιστή αρχιτρομοκράτη των επιθέσεων του Παρισιού με τη χώρα μας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει πως «με λύπη ενημερωθήκαμε ότι οι ΥΠΕΣ της Γαλλίας στο πλαίσιο ανακοίνωσης τύπου ανέφερε ότι, Υπηρεσία πληροφοριών “εκτός Ευρώπης”, τους ενημέρωσε πως ο φερόμενος εγκέφαλος του σχεδιασμού των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Βέλγο-Μαροκινός υπήκοος και κάτοικος Βελγίου στο Molenbeek Saint Jean, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, διήλθε από την Ελλάδα».

Το υπουργείο αναφέρει πως η εν λόγω πληροφορία «ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, και ως σήμερα από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιεύματα ανοικτών πηγών της περιόδου Ιανουαρίου 2015, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς» και καταλήγει: 

Παρακαλούμε τις αρμόδιες Γαλλικές Αρχές όπως στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προβούν δημοσίως άμεσα, στις σχετικές διευκρινίσεις.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται χαρακτηριστικά αναφορά του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που δημοσίευσε το Foxnews, η οποία έδειχνε τον  Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ ως τον διοικητή του πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βέλγιο. Η έκθεση περιλάμβανε αναφορές βελγικών ΜΜΕ που ανέφεραν πως ο «Αμπααούντ συντόνιζε την επιχείρηση (σ.σ. αναφέρεται σε χτύπημα στο Βέλγιο που αποτράπηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας)  από ασφαλές σπίτι στην Αθήνα με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, την ώρα που άλλα μέλη της ομάδας ενεργούσαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ  επεσήμανε πως η κυβέρνηση της χώρας του έμαθε για την παρουσία του Αμπααούντ στην Ελλάδα στις 16 Νοεμβρίου, τρεις ημέρες μετά το αιματηρό χτύπημα των τζιχαντιστών σε διάφορα σημεία στο Παρίσι

Δεν ήταν παρά μόνο στις 16 Νοεμβρίου, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, όταν μία υπηρεσία πληροφοριών εκτός Ευρώπης, μας ειδοποίησε ότι είχε γνώση για την παρουσία του Αμπααούντ στην Ελλάδα. Η συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα είναι ζωτικής σημασίας. Για αυτό τον λόγο ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αύριο στις Βρυξέλλες (σ.σ. στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΣ της ΕΕ), ώστε να τεθούν όλα τα θέματα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.