Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με το αν η ΠΓΔΜ κατασκευάζει τον φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα με κοινοτικά κονδύλια, δεδομένου ότι λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως χώρα προς ένταξη, απηύθυνε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Επίσης ρωτά εάν η στάση της γειτονικής χώρας αντίκειται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

«Στις 14/11/2015 το Συμβούλιο Ασφαλείας της  π.Γ.Δ.Μ ανέθεσε στο στρατό να ξεκινήσει εργασίες για την ανέγερση συρμάτινου φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, ώστε να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο  στρατού της υπό ένταξη χώρας οι εργασίες για την ανέγερση του φράχτη έχουν ήδη ξεκινήσει, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή της Ειδομένης, στα σύνορα Ελλάδας-π.Γ.Δ.Μ. 

Δεδομένου ότι η Ε.Ε.  παρέχει στην π.Γ.Δ.Μ προενταξιακή οικονομική βοήθεια, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Instrument for pre-Accession Assistance, ενώ από τα κονδύλια αυτά, 12 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την υποστήριξη της π.Γ.Δ.Μ. στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, της προστασίας συνόρων και της πολιτικής ασύλου,

  • Επιβεβαιώνει η Επιτροπή ότι για τη φύλαξη των συνόρων της π.Γ.Δ.Μ.  χρησιμοποιούνται - και - χρήματα της ΕΕ;
  • Θεωρεί η Επιτροπή ότι η ανέγερση φράχτη στα σύνορα της π.Γ.Δ.Μ. με την Ελλάδα βρίσκεται σε αρμονία με το πνεύμα της προενταξιακής διαδικασίας αλλά και τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για το σκοπό αυτό;
  • Προτίθεται η Επιτροπή να λάβει μέτρα για την αποτροπή της χρήσης ευρωπαϊκών κονδυλίωνγια δραστηριότητες και έργα που δεν συμπορεύονται με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την προσφυγική κρίση;»