Μηνύματα προς του διαφωνούντες έστειλε κατά τον χαιρετισμό του στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνοντας έμμεση αναφορά στα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή.

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως πολλοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσχώρησε «στη λογική ότι τελικά δεν υπάρχει εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό» και συνέχισε λέγοντας πως αυτό «αποτελεί συνειδητή διαστρέβλωση και πολιτική μυωπία».

«Όχι μόνο δεν έχουμε υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά είμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: 

Διότι η στάση της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες δημιούργησε μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Κατά τον κ. Τσίπρα, ο αγώνας αυτός που δίνει η κυβέρνηση «για την συγκρότηση του αντίπαλου δέους, δεν είναι αγώνας της μιας στιγμής. (...)» και πρόσθεσε:

Είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που χρειάζεται πολιτικές  συμμαχίες, ανάδυση και ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, συγκρότηση κοινωνικών δικτυώσεων και στρατηγικό σχεδιασμό. Χρειάζεται όμως και επιμονή, υπομονή αλλά και πρόσκαιρους συμβιβασμούς για να μην γίνει η αριστερά ένας διάττοντας αστέρας. 

Συνεχίζοντας και αφού περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αριστερά, τόνισε πως θα πρέπει να απαντήσει «εάν θα διαμορφώσει πολιτικό σχέδιο και συμμαχίες για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις ή θα απομονωθεί επιστρέφοντας στην παραδοσιακή αντιπολιτευτική της θέση και στην ακαδημαϊκή κριτική».

«Εμείς έχουμε δώσει την απάντηση μας και έχουμε διαμορφώσει το πολιτικό μας σχέδιο» συνέχισε και πρόσθεσε:

Και σε αυτό το πολιτικό σχέδιο η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο. Απέναντι στις κενές θεωρητικολογίες του εγχώριου αριστερισμού, εσείς έχετε την αποστολή να οικοδομήσετε μια οργάνωση νεολαίας αριστερή και ριζοσπαστική αλλά και γειωμένη με τις πραγματικές αγωνίες και προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων. 

Συνεχίζοντας την κριτική του τόσο προς τη Λαϊκή Ενότητα, όσο και προς τους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η ελληνική αριστερά δεν χρειάζεται σήμερα άλλη μια αυτάρεσκη και αυτάρκη σέχτα»

Πέρα από τα στρατηγικά ερωτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να υπάρξει προσοχή και στην κοινωνία «που ασφυκτιά».

«Αυτή η απώλεια της προοπτικής και της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή είναι ο μεγάλος εχθρός της Αριστεράς. Γιατί είναι η απώλεια αυτή που τρέφει το τέρας του φασισμού και του εθνικισμού, που πυροδοτεί τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία» είπε και πρόσθεσε:

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα και η νεολαία πρέπει να βρούμε απαντήσεις.  Απαντήσεις πρακτικές που θα αλλάζουν άμεσα την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως «παρά τους αναγκαίους πολιτικούς συμβιβασμούς, παρά τις αναγκαίες υποχωρήσεις μπροστά σε δυνάμεις υπέρτερες, ο στρατηγικός μας στόχος όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά ενισχύεται».«Με μένουμε στην εξουσία για τη διαχείριση» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως «μένουμε στην εξουσία για να παλέψουμε να φέρουμε πιο κοντά το στρατηγικό μας στόχο, το κοινωνικό μετασχηματισμό».