«Η φωνή της Γαλλίας ακούστηκε σήμερα» τόνισε, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες,  αρμόδιος Επίτροπος για την Μετανάστευση τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια κ. Δημήτρης Αβραμόπουλοςσε κοινή συνέντευξη τύπου της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, της Γαλλίας -που είχε την πρωτοβουλία- και της Επιτροπής.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος του Υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Bernard Cazeneuve προς την Προεδρεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και θετική. 

Όλοι μας έχουμε επηρεαστεί από τα γεγονότα που συνέβησαν στο Παρίσι. Δεν είναι μόνο η Γαλλία που δέχθηκε επίθεση, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και το σύστημα αξιών της. Γι' αυτό το λόγο, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία μια Ευρωπαϊκή απάντηση. Και αυτή η απάντηση δόθηκε σήμερα. 

Συμφωνώ απόλυτα με τις δηλώσεις των Υπουργών που προηγήθηκαν και από την στιγμή που στην ουσία ειπώθηκαν όλα, είναι προτιμότερο να δώσουμε τον λόγο στους δημοσιογράφους για να έχουν περισσότερο χρόνο για ερωτήσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος στην συνέχεια απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι μια ιδέα. Μια "ιδανική" ιδέα. Πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό. Πιστεύω ότι αυτό που είπα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ένωσης για ενίσχυση της ασφάλειας. Δεν έχει όμως ακόμη μπει στο τραπέζι των συζητήσεων. Για παράδειγμα, εάν είχαμε καλύτερη καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, ίσως κάποιες από τις επιθέσεις να είχαν προβλεφθεί και να μην είχαν πραγματοποιηθεί. Πάνω από τις μισές πληροφορίες που έχει λαβει η Europol για τους ξένους μαχητές προέρχονται μόνο από 5 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τουρκία

Η Τουρκία είναι από τους βασικούς παίκτες στην περιοχή. Βρισκόμαστε σε διάλογο και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να τελειοποιήσουμε το σχέδιο δράσης. Η συμμετοχή της Τουρκίας στις προσπάθειές μας είναι πολύ σημαντική. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών  ροών έρχονται μέσω της Τουρκίας. Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό πίεση. Έχουμε ξεκινήσει τον διάλογο και θέλω να πιστεύω πως πολύ γρήγορα θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. 

Εσωτερικά Σύνορα

Τέλος, σε σχέση με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι «εάν μια χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές για την εσωτερική της ασφάλεια, έχει το δικαίωμα να επανεισάγει για μια περιορισμένη χρονική περίοδο συνοριακούς ελέγχους».