Με σκληρή ατζέντα και απαράδεχτες θέσεις έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές για ασφαλιστικό- εργασιακό. Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο και οι απαράδεχτες απαιτήσεις τους αναμένεται να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στο Μαξίμου και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επιμένουν στα σκληρότερα μέτρα που μπορούν να ζητηθούν σε μια ανεξάρτητη και πολιτισμένη χώρα.

Επανέλαβαν την πάγια θέση τους για την ενοποίηση των ταμείων, με ένα και μόνο φορέα για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αυτό το σημείο της διαπραγμάτευσης είναι το μόνο που φαίνεται να μπορεί να κερδίσει η ελληνική πλευρά καθώς η αντιπρόταση του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι ένα ταμείο για τις κύριες συντάξεις με κορμό το ΙΚΑ και ένα ταμείο για τις επικουρικές. Σχεδόν δεδομένη πρέπει να θεωρείτε  η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και για τις επικουρικές και για τις κύριες συντάξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει μεγάλες μειώσεις αφού τα ταμεία πλέον θα μπορούν να καταβάλλουν μόνο τη θεσμοθετημένη σύνταξη των 320 ευρώ.

Εμπλοκή προέκυψε και για τις περικοπές των 2,3 δισ. Οι δανειστές δεν αποδέχτηκαν την πρόταση του υπουργού με την οποία βάση των ψηφισμένων μέτρων, ακόμα και με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης , το όφελος για τα δημόσια ταμεία δεν ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα το κουαρτέτο ζήτησε ισοδύναμα μέτρα 4 δις ευρώ , το ύψος δηλαδή του ποσού που εκδίκασε το ΣτΕ και αφορά στις αντισυνταγματικές περικοπές. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες προσπάθησε να αποφύγει την εμπλοκή με το επιχείρημα ότι μπορεί οι δικαστικές αποφάσεις να μην εφαρμοστούν άμεσα, οι δανειστές όμως δείχνοντας έλλειψη εμπιστοσύνης ζήτησαν την άμεση παρουσίαση από την ελληνική πλευρά ποσοτικοποιημένων μέτρων 4 δισ.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν σταματά στο ασφαλιστικό , στο οποίο ενδεχομένως να καταφέρει να κλείσει μια συμφωνία με τις λιγότερες δυνατές περικοπές αλλά το εργασιακό. Οι δανειστές εναρμονισμένοι απολύτως με τις θέσεις του ΔΝΤ,  σύμφωνα με πληροφορίες, είπαν στον Γιώργο Κατρούγκαλο ότι δεν υπάρχει ασφαλιστικό χωρίς εργασιακό. Μάλιστα θέλουν το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές , δηλαδή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων νέες περικοπές στον κατώτατο μισθό, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και αλλαγές στον Συνδικαλιστικό νόμο.

Με αυτή την ατζέντα θα κληθεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και το ζήτημα δεν είναι μόνο το πως θα περάσουν από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά πως θα τα υποδεχτεί μια κοινωνία που επί 5 χρόνια χάνει και αδικείται.