Για τη διάταξη σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειας κρατουμένων με βραχιολάκι, όπως ο Νίκος Ρωμανός, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, μίλησε στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευόπουλος εξήγησε:

"Στο νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί για διαβούλευση υπάρχει μια ρύθμιση η οποία ορίζει ότι για να πάρει άδεια εκπαιδευτική με βραχιολάκι ένας κρατούμενος απαιτείται η γνώμη του πειθαρχικού συμβουλίου της φυλακής, το οποίο προεδρεύεται από εισαγγελέα, χωρίς να χρειάζεται και η καθοριστική γνώμη του ανακριτή της υποθέσεως".

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο λόγος της επιλογής αυτής είναι ο εξής:

"Ο εισαγγελέας επόπτης της φυλακής κατά τεκμήριο γνωρίζει όχι μόνο την κατηγορία ή την καταδίκη, που γνωρίζει ο ανακριτής, αλλά και την πορεία του κρατουμένου κατά την εκτέλεση, τις ανάγκες εκπαίδευσης, τις συνθήκες έκτισης κλπ. Είναι εγγύτερος γνώστης των δεδομένων και γι΄αυτό μας φαίνεται αρμοδιότερος".

Ο κ. Παρασκευόπουλος άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην εν λόγω διάταξη, αν υπάρξουν αντιδράσεις από δικαστές και εισαγγελείς.

Σε ανακοίνωση του αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια ανακάλυψης ατοπημάτων, επιμένοντας ότι θα ακούσει τις όποιες αντιδράσεις υπάρξουν, καταλήγουντας σε θέσεις που προάγουν την ασφάλεια του δικαίου.