current views are: 2

21 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:45

Ξεκαλάκης: Η πλειοψηφία των μελών του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας

H άποψη για μη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι προσωπική. Απηχεί τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Aυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης, στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.

 

Δημοσίευση 12:45’
αρθρο-newpost

H άποψη για μη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι προσωπική. Απηχεί τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Aυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης, στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.

 

H άποψη για μη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι προσωπική. Απηχεί τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Aυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης, στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του κ. Ξεκαλάκη: 

“H άποψη για μη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι προσωπική.

Απηχεί τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν στις ανά την Ελλάδα διαδικασίες που παρίσταμαι.

Και να ‘στε σίγουροι πως αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη, αν σε ενδεχόμενη σκέψη για οιαδήποτε συμμετοχή μας σε κυβέρνηση συνεργασίας απευθυνθούμε, ως οφείλουμε, κατά τα πρότυπα του δημοψηφίσματος του SPD, στα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, ενός πολιτικού συμβουλίου ή μιας κεντρικής επιτροπής, αλλά υπόθεση όλων των μελών του Κινήματος.”

Ο αγώνας μας ως ΠΑΣΟΚ είναι σε τρία μέτωπα.

Στοχεύει στην επανάκαμψη των προοδευτικών ψηφοφόρων που στράφηκαν το Σεπτέμβρη στο ΣΥΡΙΖΑ για να μη βγει η δεξιά.

Στοχεύει σε όλους τους πολίτες που αρνήθηκαν να μπουν στο ψευτοδίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ., αλλά δεν είχαν πεισθεί ακόμα για την αλλαγή φιλοσοφίας & πολιτικής στόχευσης του ΠΑΣΟΚ, οπότε επέλεξαν την αποχή.

Στοχεύει στις δυνάμεις της κοινωνίας που, όντας απογοητευμένες από την εξέλιξη των πραγμάτων, υπόκωφα ρέπουν προς ακραίες πολιτικές επιλογές.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των ικανών και αναγκαίων συνθηκών για να γεφυρωθεί ο κοινωνικός διχασμός και να αποτραπεί η υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη, που αν δεν εκτονωθεί, η κατάσταση στο κοινωνικό πεδίο θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μοναδική «βαλβίδα εκτόνωσης» στις δημοκρατίες, είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων έκφρασης των πολιτών από τον πολιτικό – προγραμματικό λόγο των κομμάτων.

Οι πολίτες πρέπει πάντα να έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής στην ψήφο, αν δε θέλουμε να συνεχιστεί η αύξηση των ποσοστών ακραίων κομματικών σχηματισμών και της αποχής. Γι’ αυτό και η, εκ των συνθηκών, απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση, δε σημαίνει και κυβερνητική συνύπαρξη ετερόκλητων ιδεολογικά και αξιακά πολιτικών δυνάμεων.

Σε ότι αφορά άλλου τύπου συνεργασίες, προφανέστατα και ποτέ δεν μπορεί να ευδοκιμήσει μια κυβερνητική συνεργασία, όσο καλές και αν είναι οι θεωρητικές προθέσεις για προγραμματική σύγκλιση, όταν οι όροι αυτής έχουν τα χαρακτηριστικά «Δαβίδ – Γολιάθ».

Αποδεδειγμένες άστοχες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για νέα λάθη.

Πολιτική λειτουργία ΠΑΣΟΚ

Μετά την ανακοίνωση από την Πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά των Γραμματέων των Τομέων Πολιτικής του Κινήματος, ολοκληρώνουμε τις προσεχείς ημέρες τη σύνθεση των Γραμματειών των Τομέων Δράσης και Πολιτικής και περνάμε πλέον στη φάση της παραγωγής θέσεων και πολιτικών.

Οι Τομείς θα λειτουργούν βάσει των όσων προβλέπονται στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και θα αποτελούν το βασικό χώρο παραγωγής των θέσεων και των πολιτικών που, αφού συζητηθούν στις αποκεντρωμένες δομές και στις συνδικαλιστικές μας εκφράσεις, θα μετουσιώνονται σε προγραμματικό λόγο και θα αξιοποιούνται στο Κοινοβούλιο από τα επιφορτισμένα με τον αντίστοιχο ρόλο κοινοβουλευτικά μας στελέχη.

Οργανωτική λειτουργία ΠΑΣΟΚ

Ειδικότερα, για τις αποκεντρωμένες μας δομές προχωράμε στη συγκρότηση διευρυμένων νομαρχιακών οργάνων. Σκοπός των οργάνων αυτών, είναι η προσέλκυση στις τάξεις των οργανώσεων νέων μελών ή μελών και φίλων του Κινήματος, που για διαφόρους λόγους αδρανοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Η επίτευξη του σκοπού θα γίνει μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες (θεματικές εκδηλώσεις, παρεμβάσεις σε τοπικά θέματα, εθελοντισμό, κοινωνική εργασία, κ.α.), που θα στρέψουν το ενδιαφέρον του κοινωνικού συνόλου ξανά στο ΠΑΣΟΚ.

Η εκλογή των οργάνων συναρτάται με το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών κατάρτισης του μητρώου του ΠΑΣΟΚ και της ωρίμανσης των διαδικασιών προσέγγισης των τοπικών κοινωνιών και σε κάθε περίπτωση θα γίνει το αργότερο στα μέσα του Απριλίου 2016.

Αμεσες δράσεις εξωστρέφειας – Προγραμματισμός εκδηλώσεων 

Εντός του επομένου δεκαπενθημέρου, μέσω του Τομέα Οργανωτικού, προετοιμάζονται επισκέψεις της Προέδρου μας με θεματικό περιεχόμενο. Η πρώτη θα γίνει στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού με θέμα την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και η δεύτερη στο Δήμο Νέας Σμύρνης με θέμα την αυτοδιοίκηση, ενώ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων προγραμματίζεται και μια θεματική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, προγραμματίζονται για τα τριήμερα 27-28-29/11/2015 και 4-5-6/12/2015 από τον Τομέα Οργανωτικού εξορμήσεις και ομιλίες πολιτικών μας στελεχών σε κάθε νομό της χώρας και επιπλέον, αν είναι δυνατόν, σε κάθε μεγάλο δήμο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις αυτές, που θα έχουν τη μορφή διαλόγου, φιλοδοξούμε να λάβουν το χαρακτήρα πολιτικού γεγονότος και αποτελούν το εναρκτήριο «λάκτισμα» για μια νέα πορεία του Κινήματος προς το λαό.

Εν όψει και της συγκρότησης των διευρυμένων αποκεντρωμένων οργάνων του Κινήματος, προγραμματίζονται δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (η μία για τα στελέχη από τη Βόρεια Ελλάδα κι άλλη για αυτά της Νότιας Ελλάδας), στις οποίες θα κληθούν όλα τα στελέχη που θα συμμετέχουν στα όργανα προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις με την Πρόεδρο και το Γραμματέα του Κινήματος. Ως ενδεικτικές ημερομηνίες ορίζονται η Κυριακή 13 Δεκεμβρίου για τη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου για την Αθήνα.

Συγκρότηση περιφερειακών συντονιστικών οργάνων ΔΗ.ΣΥ.

Η στελέχωσή τους σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ θα λαμβάνει υπόψη την θεσμική αντιπροσωπευτικότητα, αλλά θα υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σ’ αυτές και προσωπικότητες με θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες που θα σηματοδοτήσουν την ανανέωση και τη διεύρυνση σ’ αυτό το νέο εγχείρημα.


σχετικα αρθρα