Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα  στην οικονομία και στη χώρα θα είναι από τη Δευτέρα όποιος εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, δεδομένου ότι η κεντροδεξιά παράταξη θα πρέπει να ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση. Με βάση τη λογική αυτή κινήθηκαν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, αν και οι αμφιλεγόμενες επικοινωνιακές και πολιτικές επιλογές ορισμένων ανέβασαν το εσωκομματικό θερμόμετρο και κατά πολλούς, απαξίωσαν τη διαδικασία.

Η στρατηγική που ακολούθησε ο κάθε υποψήφιος το δίμηνο που διήρκησε η γαλάζια προεκλογική περίοδος, ήταν διαφορετική και στις περισσότερες περιπτώσεις με διακριτή στόχευση σε συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων. Το ποιος πέτυχε τελικά το στόχο του θα φανεί από το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η μελλοντική πορεία της ιστορικής κεντροδεξιάς παράταξης.

Καταλύτης πάντως για το αποτέλεσμα θα είναι και ο αριθμός αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν, αλλά και το ποιοι τελικά θα φθάσουν μέχρι τις γαλάζιες κάλπες. Αποτρεπτικά αναμένεται να λειτουργήσει για όσους πήγαιναν με υστεροβουλία η για «πλάκα» να ψηφίσουν για πρόεδρο της ΝΔ και η υπεύθυνη δήλωση που θα συμπληρώσει όποιος επιθυμεί να ψηφίσει με τα στοιχεία του, τα οποία μπορούν ακόμη και να αναρτηθούν δημόσια από το κόμμα.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή ακολούθησε την ίδια στρατηγική, βγάζοντας προς τα έξω συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κράτησε αποστάσεις από τις αντιπαραθέσεις των άλλων υποψηφίων και προέβαλλε ένα ενωτικό ηγετικό προφίλ, με τον ίδιο να εμφανίζεται ως μόνος που μπορεί να αντιπαρατεθεί στην επόμενη μέρα με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση που έχει αρχίσει ήδη να παραπαίει.

«Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, η μόνη αξιόπιστη δύναμη σιγουριάς, σταθερότητας και ελπίδας είναι η ΝΔ. Εγγυώμαι την ενότητα, την ανανέωση και τη σύνθεση. Την Κυριακή κάνουμε όλοι μαζί ακόμη πιο μεγάλη και πιο δυνατή τη ΝΔ», δήλωσε στο newpost.gr, o Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι γαλάζιες κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, παρενέβη σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια στη Βουλή και αντιμετώπισε τον κ. Τσίπρα σε δύσκολες κοινοβουλευτικές συζητήσεις. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η ικανότητά του αυτή, σε συνδυασμό με τα ενωτικά χαρακτηριστικά του, είναι τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν στη ΝΔ το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, που είναι σε πρώτη φάση μια ισχυρή αντιπολιτευτική παρουσία και σε δεύτερο επίπεδο η κυβερνητική προοπτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, αν τελικά εκλεγεί, ο κ. Μεϊμαράκης από τις 23 Νοεμβρίου θα κινηθεί σε 3 άξονες: πρώτον αποφύγει τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και θα  κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη. Για το λόγο αυτό, σημείωναν από το επιτελείο του, επέλεξε να μην απαντά σε προκλήσεις συνυποψηφίων του, αλλά και να μην συμμετέχει σε debate προκειμένου η εικόνα που θα έβγαινε «να μην πληγώσει κι άλλο το Νεοδημοκράτη».

Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο κ. Μεϊμαράκης από τις 23 Νοεμβρίου, αφορά τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αναβίωση των νομαρχιακών συνελεύσεων, στις οποίες συμμετέχουν εκλεγμένα και μη μέλη των τοπικών κοινωνιών, με σημαντική δραστηριότητα στο νομό τους. Στόχος είναι να έχουν γνωμοδοτικό λόγο για όλα τα θέματα που τους αφορούν.

Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης θα ετοιμάσει και την πορεία προς το Συνέδριο που αναμένεται να γίνει στους επόμενους  μήνες και το οποίο θα οδηγήσει σε ανανέωση, τόσο από σε επίπεδο ιδεών, όσο και σε επίπεδο προσώπων. Ο τρίτος άξονας θα αφορά τη δυναμική, θεσμική αντιπολίτευση που θα εγγυάται την πορεία της χώρας εντός Ευρώπης και θα λέει «όχι» σε νέους φόρους και «ναι» στις μεταρρυθμίσεις.

Σε σχέση με τις συμμαχίες στην περίπτωση δεύτερου γύρου, ο κ. Μεϊμαράκης έκοψε κάθε συζήτηση, με τους συνεργάτες του να λένε ότι δεν κάνει υπόγειες συναλλαγές (με αφορμή την προσχώρηση Βορίδη στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα), ενώ παράλληλα δεν πιστεύει στο θεσμό των αντιπροέδρων, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν μπορεί να αποδώσει. «Στο κόμμα υπάρχουν θέσεις για να έχουν ρόλο, οι πάντες», λένε.

Ποιοι τον στηρίζουν:

Ξεκάθαρα υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είτε με δημόσια δήλωσή τους είτε όχι, έχουν ταχθεί (με αλφαβητική σειρά), οι Γιάννης Ανδριανός, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βαγιωνάς, Γιώργος Βλάχος, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Βρούτσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Θανάσης Δαβάκης, Τάσος Δημοσχάκης, Θανάσης Καββαδάς, Νικήτας Κακλαμάνης, Σταύρος Καλαφάτης, Άννα Καραμανλή, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Κατσαφάδος, Μάνος Κόνσολας, Κώστας Κοντογιώργος, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Μπούρας, Βασίλης Οικονόμου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Μάριος Σαλμάς, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Τασούλας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Τσιάρας και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στηρίζουν επίσης ξεκάθαρα, ο Νίκος Δένδιας, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ υπέρ του σημερινού προέδρου της ΝΔ φέρεται να είναι και η Όλγα Κεφαλογιάννη, χωρίς να έχει εκτεθεί, όπως και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Για τον κ. Μεϊμαράκη δίνει μάχη και ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, αν και αρχικά είχε συζητηθεί ότι ίσως ακολουθούσε τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πιο πολύ προς την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη κλίνει και ο Χρήστος Κέλλας, αν και είχε ακουστεί ότι θα στήριζε τον κ. Γεωργιάδη. Ανοικτή γραμμή με τον κ. Μεϊμαράκη διατηρεί και η Φωτεινή Αραμπατζή, που βρισκόταν δίπλα του, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τις Σέρρες και παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Θετικά έχει τοποθετηθεί για τον κ. Μεϊμαράκη και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στηρίζουν επίσης και μια σειρά κορυφαίων στελεχών της κεντροδεξιάς παράταξης που δεν εκλέχθηκαν βουλευτές στην τελευταία εθνική αναμέτρηση, όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Δάνης Τζαμτζής, ο Μιχάλης Χαλκίδης και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάθισε στο εσωκομματικό τραπέζι, επίσης με πολιτικά επιχειρήματα και μάλιστα παρουσίασε συγκεκριμένες για μια σειρά θεμάτων, από την οικονομία, μέχρι το μεταναστευτικό, ενώ σαφείς ήταν και οι θέσεις του για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

«Θέλω ένα κόμμα που θα ενώνει, θα συνθέτει, δεν θα διαιρεί και δεν θα διχάζει. Θέλω μεγαλύτερο ρόλο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μικρότερη Πολιτική Επιτροπή που να παράγει πραγματική πολιτική», τόνισε στο newpost.gr o Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η εσωκομματική διαδικασία.

Πλέον το βασικό διακύβευμα, είναι ποιος μπορεί να κάνει το κόμμα, παράταξη, αλλά και ποιος μπορεί να πετύχει τη διεύρυνση προς το κέντρο, τονίζουν οι συνεργάτες του, καθώς όπως επισημαίνουν, όποτε η ΝΔ γινόταν κυβέρνηση, η ιδεολογική της κατεύθυνση ήταν κεντρώα.

«Κανείς άλλος δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει πιάσει ταβάνι, ο κ. Τζιτζικώστας, με τον κ. Βορίδη έχει συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο, καθώς πιο πέρα είναι ο τοίχος της Χρυσής Αυγής και ο κ. Γεωργιάδης έχει συγκεκριμένα δεξιά χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν τη διεύρυνση», έλεγαν από το επιτελείο του.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που επεδίωξε το δημόσιο διάλογο με τους άλλους τρεις συνυποψηφίους του και κατηγόρησε τον 37χρονο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ότι δεν θέλησε να συμμετάσχει κρυπτόμενος, πίσω από την άρνηση του προέδρου της ΝΔ. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τους κ. Τζιτζικώστα και Βορίδη για υπόγειες συναλλαγές με στόχο την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Ποιοι τον στηρίζουν:

Χωρίς να έχει εκδηλωθεί δημόσια, φιλικά προσκείμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ δίπλα στον πρώην υπουργό φέρονται να είναι οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Μπεκίρης, Μάξιμος Συνετάκης και Νίκος Γεωργιάδης. Ξεκάθαρα έχουν ταχθεί υπέρ του κ. Μητσοτάκη, οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος.

Το γεγονός ότι δεν έχει στηριχθεί ανοικτά από βουλευτές και η άρνησή του να συζητήσει συμμαχίες, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, του λύνει τα χέρια για την επόμενη μέρα. «Ο ίδιος δεν κρύφτηκε, μίλησε ανοικτά και ότι έχει πει θα το κάνει πράξη, καθώς δεν είναι δέσμιος υπόγειων συναλλαγών», έλεγαν οι συνεργάτες του, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι αν ο πρώτος αυτή την Κυριακή είναι κοντά στο όριο του να εκλεγεί, δεν χρειάζεται να γίνει δεύτερος γύρος.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ποντάρει για την εκλογή του, στη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία της Κυριακής, όχι μόνο των φίλων του κόμματος, αλλά και ψηφοφόρων άλλων κομμάτων που βλέπουν με θετική διάθεση το κόμμα της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, επίσης μίλησε για σύνθεση και για δυνατότητα να ενώσει, ενώ υποστήριξε ότι οι υπόλοιποι τρεις συνυποψήφιοί του, εκφράζουν «υποσύνολα».

Στη τηλεοπτική ρητορική του συγκρούστηκε μετωπικά με τους κ. Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, χρησιμοποίησε όρους ρήξης με το παρελθόν την ανάγκη ρήξης με το παρελθόν και μίλησε για αλλαγής σελίδας. «Ως εδώ, φτάνει πια. Κόμμα που δεν ακούει τους ανθρώπους του δεν έχει μέλλον. Και εμείς σήμερα τους απαντούμε, το μέλλον μας δεν είναι το παρόν τους. Θέλουμε ξανά μια ΝΔ μεγάλη, που θα μας κάνει ξανά υπερήφανους», δήλωσε στο newpost.gr, ο κ. Τζιτζικώστας.

Η αδυναμία του πάντως, να εκλεγεί βουλευτής ως το 2019, ήταν ένα από τα βασικά θέματα της εσωκομματικής συζήτησης, καθώς δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί και να μιλά ως πρόεδρος τη ΝΔ, μέσα στην αίθουσα της Ολομέλεια  της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα διορίσει δύο αντιπροέδρους, έναν για να αντιπαρατίθεται κοινοβουλευτικά με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα και ένα για την κατάρτιση του Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας.

Ο ίδιος απέδωσε την όλη συζήτηση που προκλήθηκε, σε πόλεμο εναντίον του. «Καμία υποψηφιότητα δεν αποθαρρύνθηκε τόσο πολύ από την αρχή, όσο η δική μου. Και από μέσα και από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φανερό ότι οι συμφωνίες των μηχανισμών, θα προτιμούσαν να κλείσει η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού μας, χωρίς τον απρόβλεπτο και «ενοχλητικό» γι’ αυτούς παράγοντα της βάσης του κόμματος», ανέφερε στην τελευταία ομιλία του.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας, μίλησε για σύγκρουση δική του, με «κλειστά συστήματα, βαρονίες, μηχανισμούς και βολεμένους στο χθες», την ώρα που κλήθηκε να απαντήσει και για το θέμα της οικογενειοκρατίας, με τον ίδιο να κατάγεται από μεγάλη πολιτική οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, ο ίδιος έχει διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί, όποια και αν είναι η διαφορά από τον πρώτο.

Στο στόχαστρο της κριτικής των στελεχών της γαλάζιας παράταξης, βρέθηκε και η επικοινωνιακή καμπάνια που επέλεξε να προβάλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα προεκλογικά διαφημιστικά σποτ στα οποία ένας ηθοποιός παρέπεμπε στον κ. Μεϊμαράκη, να συγκεντρώνουν τα συντονισμένα πυρά των άλλων υποψηφίων για το χαρακτήρα και το επίπεδό τους.

Ποιοι τον στηρίζουν:

Η έκπληξη από το στρατόπεδο Τζιτζικώστα, ήρθε με τη δήλωση υποστήριξης του Μάκη Βορίδη, ο οποίος μέχρι πρότινος έδειχνε να ακολουθεί αυτόνομη πορεία και δική του ατζέντα, κρατώντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως αποδεικνύονταν και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Ανοικτά και από την πρώτη στιγμή, υπέρ της υποψηφιότητας του 37χρονου περιφερειάρχη, είχαν ταχθεί πάντως, οι Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σίμος Κεδίκογλου, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκρέκας, Γιώργος Στύλιος και Βασίλης Γιόγιακας. Αν και δεν έχει κάνει δημόσια δήλωση, κοντά στον κ. Τζιτζικώστα βρίσκεται και ο Χρίστος Δήμας, λόγω στενών προσωπικών σχέσεων, αλλά και η Έλενα Ράπτη, που επίσημα κρατά ουδέτερη στάση.

Κοντά στον κ. Τζιτζικώστα, θεωρείται πως είναι και ο Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος δεν έχει εκφραστεί ακόμη δημόσια, αν και έχει παραιτηθεί από εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και μάλιστα τηλεφωνικά στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που αρχικά είχε προσεγγίσει το στρατόπεδο Μεϊμαράκη. Δίπλα στον κ. Τζιτζικώστα είναι επίσης και ο Γιάννης Αντωνιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Από την πρώτη στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεχώρισε επικοινωνιακά με την προεκλογική του εκστρατεία. Ξεκίνησε με ένα βανάκι από τις Σκουριές της Χαλκιδικής και όπως όλοι οι συνυποψήφιοί του, περιόδευσε σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι είναι ικανός να τα «βάλει» με τον Αλέξη Τσίπρα και έκανε σημαία του, τον αγώνα για απενοχοποίηση της Δεξιάς.

«Έχει έρθει η ώρα να ζήσουμε μία Νέα Δημοκρατία χωρίς σύμπλεγμα φόβου προς την αριστερά. Μία Νέα Δημοκρατία στην οποία θα μπορούμε και εμείς οι δεξιοί να το λέμε με υπερηφάνεια. Ναι, είμαι δεξιός. Και όσοι αισθάνονται μαζί μου δεξιοί, ελάτε να μετρηθούμε τη Κυριακή», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης στο newpost.gr.

Παράλληλα διευκρίνιζε το ότι ο ίδιος είναι δεξιός, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ηγηθεί εντός κεντροδεξιού κόμματος. Πυρά εξαπέλυσε και αυτός κατά του πρώην συνοδοιπόρου του στον ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, αλλά και κατά του κ. Τζιτζικώστα, με τον οποίο μάλιστα αντιπαρατέθηκε δημόσια, προκαλώντας έτσι ένα άτυπο τηλεοπτικό debate, στην εκπομπή που φιλοξενούνταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως έλεγε και δημόσια και σε συνομιλητές του «εμένα κατηγορούσαν για υπαρχηγό του Βορίδη και ο Βορίδης έγινε υπαρχηγός του Τζιτζικώστα». Επίθεση εξαπέλυσε κατά του συνυποψηφίου του από τη Βόρεια Ελλάδα και για τα όσα είχε πει κατά της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, υπερασπιζόμενος ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία το συγκεκριμένο έργο.

Ο κ. Γεωργιάδης, για την επόμενη μέρα υπόσχεται σκληρή και κάθετη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και επέκρινε τον κ. Μεϊμαράκη για τις επιλογές που έκανε ως πρόεδρος της ΝΔ το καλοκαίρι. Πρώτος πάντως, ο κ. Γεωργιάδης έχει ξεκαθαρίσει ότι αν την Κυριακή η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι μεγάλη, τότε δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος.

Ποιοι τον στηρίζουν:

Βουλευτές δεν έχουν εκφράσει δημόσια τη στήριξή τους στον πρώην υπουργό, αλλά δίπλα του βρίσκονται πρώην κοινοβουλευτικά στελέχη και μέλη της ΝΔ, αλλά και στενοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά.  Στην κεντρική ομιλία του στο Σπόρτιγκ, το παρών έδωσαν, η πρώην ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, ο πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης, ο πρώην βουλευτής  Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ο πολιτευτής Σωτήρης Ησαΐας, η πολιτεύτρια Ζωή Ράπτη και ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης.