«Στα μεγάλα ανοιχτά εθνικά θέματα αλλά και στα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ζητήματα θα δρομολογήσουμε εθνικό διάλογο», τονίζει με την εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανοίγει τα χαρτιά του για τις προσεχείς κινήσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. 

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει το παιχνίδι και να πετύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και ότι οι αναγκαίες μάχες πρέπει να δοθούν σε πολλαπλά επίπεδα. 

Ο κ. Τσίπρας απευθύνει κάλεσμα και ζητάει ευρύτερες συναινέσεις (για το ασφαλιστικό, την Παιδεία, τη συνταγματική αναθεώρηση και ένα πάγιο εκλογικό νόμο), μιλά για την εκλογή ηγεσίας στη ΝΔ, για την κυβερνητική πλειοψηφία και την παραίτηση του Γ.Σακελλαρίδη, αλλά και για τον σχεδιασμό του με ορίζοντα τετραετίας.

Ο «οδικός χάρτης» τον οποίο περιγράφει περικλείει το σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με στόχο να περάσει η χώρα άμεσα από την πρώτη αξιολόγηση στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Κάνει ειδική αναφορά για το προσφυγικό και τη στάση της Ευρώπης, ενώ δηλώνει με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. 

Δεν αποφεύγει, τέλος, να «βαθμολογήσει» τους υπουργούς του, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη αποτίμηση θα γίνει με τη λήξη του εξαμήνου. 

Σέβομαι την απόφαση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη αλλά δεν την κατανοώ

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής και παρά την κρίση, μια χώρα που αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Προσθέτει ότι «μια αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού προυποθέτει την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία κατευθείαν στις ευρωπαικές χώρες. Έτσι, σημειώνει ο κ. Τσίπρας περιορίζονται δραστικά τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και τα πολύνεκρα ναυάγια και γι αυτό πρέπει άμεσα να υπάρξει συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Σε ερώτηση για την κυβέρνηση ο κ.Τσίπρας τονίζει ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο «οδικό χάρτη». Ξέρει πολύ καλά που θέλει να πάει και ξέρει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει».

Απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «σέβομαι την απόφαση του Γαβριήλ, αλλά δεν την κατανοώ. Από την άλλη οφείλω να του πιστώσω το γεγονός ότι παρέδωσε την έδρα. Προσπαθώ να θυμηθώ ποια ήταν η τελευταία φορά που βουλευτής που διαφώνησε με το κόμμα του και παρέδωσε την έδρα και δεν μπορώ. Αυτή είναι η μόνη ηθική στάση, ιδίως όταν η εκλογή ήταν με λίστα και η συμφωνία γνωστή»