Δύο εβδομάδες κόλαση. Τόσες έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει την συζήτηση και την νομοθέτηση των δεύτερων προαπαιτούμενων που θα απελευθερώσουν την υποδόση του ενός δισ. ευρώ.

Το ύψος του ποσού, συγκρινόμενο με τη σοβαρότητα των μέτρων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση είναι έντονα δυσανάλογο, αν αναλογιστεί κανείς ότι για να εκταμιευθούν τα 2+10 δισ. -που αναμένεται να λάβουμε και επισήμως από τον ESM τη Δευτέρα- το δυσκολότερο θέμα ήταν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας (δύσκολο θέμα ομολογουμένως) η φορολόγηση των στηλών του ΟΠΑΠ με 5 σεντς τη στήλη και η φορολόγηση του κρασιού με 20 λεπτά το λίτρο (αντί 40).

Αν δηλαδή αυτά τα τρία κόστισαν στην κυβέρνηση δύο βουλευτές, τότε το ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων για εξοικονόμηση 1,8 δισ.) οι αλλαγές στη φορολόγηση που θα αυξήσει τους συντελεστές και στους αγρότες, τα εργασιακά με την απελευθέρωση στις ομαδικές απολύσεις, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που προφανώς θα φέρει και νέες μειώσεις στις αποδοχές και κάποιες ακόμη παρεμβάσεις, πόσους βουλευτές θα πρέπει να ροκανίσουν από την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία; Άλλωστε μόλις δύο έχει περιθώριο να χάσει ακόμη.

Άρα το γεγονός ότι το Σάββατο βγήκε περιχαρής και ευχαριστημένος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πράγμα που ανοίγει τον δρόμο ώστε να λάβει τη δόση των 2 δισ., αλλά και τα 10 δισ. που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μάλλον δεν θα πρέπει να χαροποιεί, αλλά να προβληματίζει την κυβέρνηση. Γιατί τελικά το γεγονός ότι πέρασε τον κάβο, την οδηγεί σε έναν ακόμη κάβο, πολύ πιο δυσκολότερο πολιτικά, αλλά και κοινωνικά.

Από την άλλη υπάρχει και η θετική εξέλιξη της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, μία διαδικασία όμως, που δυστυχώς κρύβει και αυτή πολλά προβλήματα. Ας ξεκινήσουμε πρώτα απ’ όλα από τα βασικά. Οι τράπεζες μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουν όλες ολοκληρώσει τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους, θα έχουν αρχίσει και πάλι οι μετοχές τους να διαπραγματεύονται (θα υπάρξει μία 3ήμερη αναστολή για την κάθε μία) και θα έχουν κάνει και τα απαραίτητα reverse splits ώστε η να αυξηθούν οι χρηματιστηριακές τιμές πάνω από τις ονομαστικές. Και κάπως έτσι θα πάψουμε να βλέπουμε τις μετοχές των μεγάλων μας τραπεζών να καταρρέουν σε αξία και να φτάνουν στο ένα σεντς η μία.

Και μπορεί αυτή η εξέλιξη να ήταν ιδιαιτέρως δυσάρεστη για τους μετόχους, κατέληξε όμως να αγγίζει και όλους εμάς. Άλλωστε, οι φορολογούμενοι συμμετείχαμε εμμέσως στην μετοχική σύνθεση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Του μεγαλύτερη επενδυτή και κατόχου μετοχικών πακέτων στις τράπεζες. Γι’ αυτά τα πακέτα, το ΤΧΣ -και άρα κατ’ επέκταση όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι- είχαμε δώσει περί τα 38 δισ., όμως η αξία των μετοχών που κατέχει σήμερα το Ταμείο αντανακλάται μόλις σε μερικές δεκάδες ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η Δευτέρα αναμένεται να είναι μία ημέρα που θα σηματοδοτήσει την πολυαναμενόμενη αλλαγή στο τραπεζικό μας σύστημα (οι προηγούμενες δύο ανακεφαλαιοποίησης δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματα) και άρα θεωρητικά θα πρέπει να είναι η απαρχή της επίλυσης του σοβαρότερου προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία και οι επιχειρήσεις: η έλλειψη ρευστότητας. Την ίδια στιγμή όμως είναι πολύ κοντά και η αλλαγή στην διαδικασία αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων τα οποία θα προσκαλέσουν distress funds του εξωτερικού που όμως σίγουρα πρώτα θα στοχεύσουν στα επιχειρηματικά δάνεια και μετά στα στεγαστικά ή τα καταναλωτικά των φυσικών προσώπων.

Τα δύσκολα λοιπόν τώρα αρχίζουν για κυβέρνηση και Τσίπρα.