Το χθεσινό φιάσκο της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο. Ιδιαιτέρως αν σκεφτεί κανείς ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να δοκιμάζεται λόγω της ψήφισης των προαπαιτούμενων του Μνημονίου, ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντικειμενικά, πολιτικά και συνταγματικά, σημαντικός και κρίσιμος.

Την ώρα αυτή, η ΝΔ εμφανίζεται αδύναμη να φέρει σε πέρας τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, δέσμια των παθογενειών που την ταλανίζουν και την οδηγούν στη δίνη της εσωστρέφειας με απρόβλεπτες συνέπειες. Μόνο σαν αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη για τη διακυβέρνηση της χώρας δεν φαντάζει.

Ούτε καν στα μάτια των ίδιων της των οπαδών που έσπευσαν χθες από το πρωί για να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και έφυγαν απογοητευμένοι και εκνευρισμένοι. Η ΝΔ αδίκησε την ιστορία της, το στελεχικό της δυναμικό, τους ψηφοφόρους της.

Ευθύνες φυσικά υπάρχουν, πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας, προσώρας. Θα αρκεστούμε να πούμε ουδείς αναμάρτητος, μιας και όλοι οι σημερινοί πρωταγωνιστές είχαν τους δικούς της ανθρώπους στην περίφημη ΚΕΦΕ η οποία φέρει εκ των πραγμάτων την κύρια ευθύνη αφού είχε επωμιστεί την απρόσκοπτη διενέργεια των εκλογών.

Το ζητούμενο, αυτό που προέχει, είναι η ΝΔ να παραμείνει ενωμένη, να μπορέσει να γιατρέψει τις πληγές της, να εκλέξει τον νέο της πρόεδρο το ταχύτερο δυνατό και να διαδραματίσει το ρόλο της.

Η προσπάθεια πολιτικής (και ψηφοθηρικής) εκμετάλλευσης του φιάσκου, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες. Φουντώνει τα μίση και τα πάθη που ήδη έχουν εκδηλωθεί, μεγιστοποιεί τη ζημιά που ούτως ή άλλως έχει γίνει, καταρρακώνει την αξιοπιστία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θεμιτές οι φιλοδοξίες όλων των υποψηφίων προέδρων να κρατήσουν το τιμόνι ενός ιστορικού κόμματος. Υπό την προϋπόθεση ότι η προσπάθεια υλοποίησής τους, δεν θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ενότητα του κόμματος, που τούτες τις ώρες κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή.

Μεγάλες και οι ευθύνες όλων των ιστορικών στελεχών του κόμματος. Στελέχη, μέλη και ψηφοφόροι του κόμματος στρέφουν τα μάτια τους προς αυτούς και περιμένουν να παρέμβουν, ώστε η μεγάλη συντηρητική παράταξη να παραμείνει ενωμένη και να ξεπεράσει το ταχύτερο δυνατό τους κλυδωνισμούς που την οδηγούν σε κατήφορο. Αυτή την προσδοκία της βάσης, δύσκολα μπορούν να την αγνοήσουν.