του Τάσου Τσιφόρου 

Ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι αλλά, και ταυτόχρονα γνώστες της κατάστασης, δεν έκρυβαν χθες το σοκ που υπέστησαν μετά το βαρύ πλήγμα που δέχτηκε η Νέα Δημοκρατία ως πολιτικός οργανισμός. Ουδείς προέβλεπε μία διαδικασία χωρίς προβλήματα αλλά και ουδείς ανέμενε το πλήρες χάος που παρατηρήθηκε χθες.

Κι, όμως, τα μηνύματα υπήρξαν. 

Η σύμβαση καθυστέρησε υπέρμετρα να υπογραφεί και ακόμη περισσότερο να δοθεί στα μέλη της ΚΕΦΕ. Η συνάντηση του Αθ. Κλωναρή, εκπροσώπου της εταιρείας Infosolutions, επίσης αναβαλλόταν μέρα με την ημέρα ενώ η προγραμματισμένη για την Παρασκευή γενική δοκιμή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Στα τεχνικά προβλήματα της εταιρείας προστέθηκαν και οι αδυναμίες του κόμματος, κάποια από τα στελέχη του οποίου ήταν απλώς δεν μπορούν και άρα κακώς βρίσκονται στη θέση τους, είτε είχαν ως πρώτη προτεραιότητα τις εσωκομματικές έριδες μεταξύ των υποψηφίων. Όπως πληροφορείται το Newpost, η λίστα που όφειλε να έχει δώσει το κόμμα με τα εκλογικά τμήματα και τους επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών όχι μόνον δόθηκε τα ξημερώματα χθες αλλά είχε και λάθη. Ο Διευθυντής του κόμματος κ.Κ. Τσιμάρας έχει ήδη προιδεάσει για την απόφασή του να παραιτηθεί ενώ, σε όποια εξέλιξη, θεωρείται δεδομένη η αλλαγή σημαντικού αριθμού προσώπων σε επίπεδο κομματικού μηχανισμού που ενεπλάκησαν αρνητικά στη χθεσινή εξέλιξη. 

Ως προς το Γραμματέα του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκο, δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της νέας εκλογικής διαδικασίας και αμέσως μετά να παραιτηθεί. 

Το φιάσκο με την εκλογική διαδικασία αφήνει στίγμα στην ιστορία του κόμματος, αποκαλύπτοντας προσωπικές ανεπάρκειες αλλά και ένα υπό κατάρρευση κομματικό μηχανισμό, ικανό ίσως για ίντριγκα αλλά ανίκανο να φέρει εις πέρας μία μείζονος χαρακτήρα εκλογική διαδικασία. Το χειρότερο, ωστόσο, για τη Ν.Δ. δεν είναι μόνον η απαξίωση από την αναβολή της διαδικασίας. Είναι ότι αυτή η εξέλιξη λειτουργεί ως θρυαλλίδα για την έκρηξη των παθών και εντάσεων στο εσωτερικό του κόμματος. 

Ευ. Μεϊμαράκης και Απόστολος Τζιτζικώστας αποτελούν τους δύο κύριους πόλους, καθώς από το στρατόπεδο του Περιφερειάρχη αφέθηκαν χθες σαφείς αιχμές για δάκτυλο Μεϊμαράκη πίσω από την κατάρρευση του συστήματος μηχανογράφησης. Στόχος, κατά τους συνεργάτες του Περιφερειάρχη, η δημιουργία προϋποθέσεων ακύρωσης της εκλογικής διαδικασίας, προκειμένου να μην καταγραφή η ήττα του υπηρεσιακού Προέδρου του κόμματος. 

Ο κ. Μεϊμαράκης, που και χθες επέλεξε το δρόμο της... σιωπής (!) παρά το διπλό ρόλο του εν ενεργεία Προέδρου και του υποψηφίου για την ηγεσία, απέδωσε την όλη ευθύνη στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ενώ υπενθύμισε τον... τσαμπουκά που είχε κάνει προ εβδομάδων στην ΚΕΦΕ για τα διαδικαστικά και, στη νέα συγκυρία συνιστά ισχυρό άλλοθι. 

Οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης μπήκαν και εκείνοι στο χωρό, με τον πρώτο να ζητά παραίτηση Μεϊμαράκη και αντικατάστασή του από την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, τον δε Γεωργιάδη να αποδίδει «πολιτικές» ευθύνες στον νυν Πρόεδρο και να ζητά την αποπομπή του επικεφαλής της ΚΕΦΕ και Γραμματέα του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκου. 

Ο κ. Παπαμιμίκος ήταν ο δεύτερος που, επίσης, απέφυγε κάθε δημόσιο σχόλιο. Έφυγε από τη Συγγρού λίγο μετά την ανακοίνωση της αναβολής της διαδικασίας και επέστρεψε αργά το απόγευμα, όταν και ανακοινώθηκε η νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι. Στο διάστημα που μεσολάβησε, κατά πληροφορίες, ο κ. Παπαμιμίκος είχε κύκλο διαβουλεύσεων με αρκετά στελέχη από διάφορα στρατόπεδα, οι οποίες και δεν αποκλείεται να είναι καθοριστικές για τις εξελίξεις στη σημερινή ΚΕΦΕ, όπου και το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί η επανάληψη των εκλογών μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι με ποιούς όρους και προϋποθέσεις θα φτάσει το κόμμα στη νέα εκλογή. Το ενδεχόμενο ματαίωσης της διαδικασίας και σύγκλησης συνεδρίου του κόμματος είναι μεν κάτι που συζητήθηκε, πλην όμως μοιάζει απίθανο να δρομολογηθεί καθώς θα λειτουργούσε ως κόκκινο πανί για τους Απ. Τζιτζικώστα, Κυρ. Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη και, πιθανότατα, θα έδινε την αφορμή για την εκδήλωση αποσχιστικών τάσεων. 

Τα στρατόπεδα και οι βαρόνοι του κόμματος 

Κι αυτό διότι, μετά το χθεσινό φιάσκο στο εσωτερικό του κόμματος έχουν, πλέον, σχηματοποιηθεί συγκεκριμένα στρατόπεδα που βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης και ενεργοποίησης σεναρίων διάσπασης του κόμματος. 

Η καραμανλική πλειοψηφία βρίσκεται στο πλευρό του Ευ. Μεϊμαράκη, κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος και Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής επιχειρεί να λειτουργήσει κατευναστικά και να μείνει εκτός κάδρου. Αρκετά στελέχη της σαμαρικής πτέρυγας, ωστόσο, κινούνται εμφανώς χθες στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η στάση της ομάδας Βορίδη που έχει, εδώ και ημέρες, ενεργό ρόλο στην υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Οι δε μητσοτακικοί, αντιστοίχως, συσπειρώνονται. 

Κρίσιμη για τις εξελίξεις θα είναι, εκ των πραγμάτων, η στάση που θα τηρήσουν τα ιστορικά στελέχη και δη οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί, δεδομένου ότι είναι επί της ουσίας οι μόνοι που μπορούν να... επιβάλλουν την ενότητα, σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση κλονίζεται από το μνημονιακό βάρος και η ανάγκη ύπαρξης μίας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλη.