Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να αποπληρώσει το χρέος της εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος παραδέχθηκε πως τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν κοινωνικό κόστος.

Μιλώντας στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Daily, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως είναι εφικτό για την Ελλάδα να πιάσει επαρκείς ρυθμούς ανάπτυξης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό» είπε πρόσθεσε:

Και αυτό, καθώς από τη μία πλευρά οι όροι δανεισμού μας είναι πολύ ευνοϊκοί. Έχουμε πολύ μεγάλες διάρκειες αποπληρωμής. Επομένως, το επίπεδο του χρέους από μόνο του δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όταν προσπαθούμε να εκτιμήσουμε το βάρος του ελληνικού χρέους. Είναι πολύ χαμηλότερο απ΄ ότι δείχνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ. Είναι κάπως συγκρίσιμο με την Ιαπωνία, όπου έχουμε ένα λόγο χρέους προς το ΑΕΠ σχεδόν 250%, αλλά προφανώς η Ιαπωνία δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησής του, επειδή τα επιτόκια είναι πολύ, πολύ χαμηλά…

«Είδαμε ότι η ανάπτυξη επανήλθε πέρυσι με τις σωστές πολιτικές» ανέφερε εν συνεχεία και άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για την επτάμηνη διαπραγμάτευση. «Η νέα κυβέρνηση επιχείρησε μία διαφορετική προσέγγιση. (...) Αντέστρεψαν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα είχε πάλι προβλήματα. Αλλά γνωρίζουμε από την περυσινή εμπειρία και από την αξιολόγηση των θεσμών ότι με τις σωστές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει καλή αναπτυξιακή επίδοση» σημείωσε χαρακτηριστικά και είπε στη συνέχεια:

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι, με τις σωστές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να έχει τον υψηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Επομένως, μπορεί να λειτουργήσει προσθετικά. Μετά από λίγο, το χρέος μπορεί να αρχίσει να μειώνεται και μπορεί να βγει (η Ελλάδα) από τα προβλήματά της. Αυτό είναι δυνατό, αλλά απαιτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στάθηκε και στις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων προσαρμογής και παραδέχθηκε πως αυτοί που πληρώνουν το «μάρμαρο» είναι τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

«Πρέπει να σχεδιάζεται η αναγκαία προσαρμογή που είναι κοινωνικά όσο το δυνατόν δικαιότερη», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας:

Το ΔΝΤ προσπαθεί να το κάνει στα προγράμματά του, αλλά παρά ταύτα συχνά επικρίνεται, επειδή είναι δύσκολο να το κάνει. Για τους πλούσιους είναι πολύ ευκολότερο να ξεφύγουν από την προσαρμογή, επειδή έχουν κινητικότητα, το κεφάλαιο τους είναι κινητό, ενώ ο μέσος μισθωτός δεν έχει κινητικότητα. Επομένως, δεν είναι εύκολο. Αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ προσπαθεί να το κάνει όσο πιο δίκαια γίνεται, από κοινωνική άποψη, αλλά δεν είμαστε πάντα πολύ επιτυχημένοι στον τομέα αυτό, δυστυχώς.