Το Eurogroup άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της  υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ και για τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ έστειλε μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές ώστε να ολοκληρώσουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων. Παράλληλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι το ασφαλιστικό θα ενταχθεί στην πρώτη αξιολόγηση που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως η κυβέρνηση πέρασε τον πρώτο σκόπελο, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.  Σημείωσε, επίσης, ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συμφωνηθούν ποιές μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε αυτό το δεύτερο πακέτο και πως προς αυτό το σκοπό εργάζεται η Ομάδα Eργασίας της Ευρωζώνης (EWG). Ο σχεδιασμός του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Παράλληλα τόνισε αναφερόμενος στις τράπεζες:

Τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση θα εκταμιευθούν, μόλις ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Δεν μπορούμε να εικάσουμε αυτή τη στιγμή το ακριβές ποσό. 

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών».

«Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης είναι ταχύτερη και καλύτερη απ' ό,τι περιμέναμε» είπε ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Εντός Ιανουαρίου η πρώτη αξιολόγηση

Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα διεξαχθεί εντός του Ιανουαρίου , λέγοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Σημείωσε, ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό θα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διοίκηση των τραπεζών και κυρίως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Για το ΔΝΤ, το συνταξιοδοτικό είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημοσιονομική σταθερότητα και αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, σημείωσε, από την πλευρά του, και ο αρμόδιος για την Οικονομία κοινοτικός επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισι, ο οποίος επεσήμανε πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα από 10 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, αφού, όπως ανέφερε «προωθήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων» και «προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργάνου, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χεραίτησαν, την ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση των τραπεζικών κεφαλαίων. Παρ’ όλα αυτά, το Eurogroup καθιστά αναγκαία τη συνέχιση των προσπαθειών των ελληνικών αρχών, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα και ιδίως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Καταλήγοντας, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να οριστικοποιήσουν το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το μήκος κύμματος ήταν και η ανάρτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις στο Twitter.

«Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου» ανέφερε και τόνισε ότι «στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

«Πράσινο» και από τον ESM

Λίγη ώρα νωρίτερα, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είχε δώσει έγκριση για την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Στη δήλωσή του ο διευθυντής Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε τις δεσμεύσεις της:

Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ από τον ESM προς την Ελλάδα, αντανακλά την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, καθώς εφάρμοσε μία εκτενή λίστα με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτή περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις – κλειδιά στον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Εάν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι αισιόδοξος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων θα τους επιτρέψουν να κάνουν σαφή βήματα προς την κατεύθυνση μίας υγιούς ανάκαμψης.