«Το ασφαλιστικό πρέπει να είναι θέμα πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικών συγκλίσεων αν είναι δυνατόν αλλά τουλάχιστον να είναι θέμα πολιτικού διαλόγου». «Διότι, το θέμα δεν είναι μόνο αν θα εξασφαλίζει συντάξεις και στη νέα γενιά αλλά και ένα δίκαιο σύστημα για αξιοπρεπείς συντάξεις και καλύτερη αναδιανομή υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε πάντως ότι για την παιδεία και το ασφαλιστικό σύστημα απαιτείται διάλογος και συναίνεση. Στον εργασιακό τομέα, συνέχισε ο ίδιος, η Ελλάδα αποτελεί τον καθρέπτη του μέλλοντος της Ευρώπης «γι’ αυτό θέλουμε να μην είναι αυτό ένα διμερές θέμα με τους θεσμούς αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα».

Όπως είπε, «θέλουμε την επιστροφή στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού μοντέλου». Σημείωσε δε ότι δεν πρέπει θεωρηθεί η κρίση κανονικότητα, αλλά ούτε μόνοδρομος που δεν επιτρέπει να ξεφύγουμε από τη λιτότητα και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πολιτικές.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας σχολίασε ότι στόχος είναι αυτό να βασίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, χωρίς να οδηγεί στη «φτωχοποίηση» των Ελλήνων με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. «Θα ευχόμουν να είναι λάθος κάποιες από τις προβλέψεις της έκθεσης, όπως η έκταση της ύφεσης για φέτος και εφόσον μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, θα επιστρέψουμε σε θετικό πρόσημο στην οικονομία από τα μέσα του 2016», συνέχισε ο υπουργός.