Με την ακύρωση της διαδικασίας εκλογής προέδρου για τεχνικούς λόγους (!) η ΝΔ έζησε το μεγαλύτερο φιάσκο της ιστορίας της. Λογικά, δημιουργείται η εντύπωση ότι έπιασε πάτο. Κι όμως, υπάρχει και… παρακάτω. 

Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες, μια μέρα μετά το γαλάζιο Βατερλό, δημιουργούν την εντύπωση ότι τα χειρότερα είναι… μπροστά!

Οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος δείχνουν πλήρη αδυναμία συνεννόησης. Οι μεταξύ τους σχέσεις χαρακτηρίζονται από βαθύτατη καχυποψία και εμφανή απουσία αλληλοεκτίμησης, παρά τα περί του αντιθέτου δημοσίως λεγόμενα. Ανταλλάσουν κατηγορίες, ευθέως ή έμμεσα, με μεγάλη ευκολία. Ξεχνούν ότι άπαντες φέρουν ευθύνες για την κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε- όλοι έχουν εκπροσώπους στην περίφημη ΚΕΦΕ, στην οποία μάλιστα ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους.

Η χθεσινή μέρα ήταν μια πραγματική κόλαση, που όμοιά της ουδέποτε έζησε η ΝΔ σε καμιά από τις προηγούμενες αναμετρήσεις για την εκλογή νέου προέδρου. Φυσικά βαρύ κλίμα μεταξύ των υποψηφίων, είχε επικρατήσει και κατά το παρελθόν. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις, κάποιους μήνες μετά την εκλογή νέου αρχηγού, ακολούθησε διάσπαση του κόμματος. Αλλά το ξεκατίνιασμα που βλέπουμε σήμερα, δεν το έχουμε ματαδεί. 

Όποιος και αν εκλεγεί τελικά πρόεδρος της ΝΔ, είναι προφανές ότι θα επικρατήσει «τραυματισμένος» από τη διαδικασία. Κατ αρχάς θα κληθεί να αντιστρέψει το κλίμα που δημιούργησε το μέγα φιάσκο της ακύρωσης των εκλογών και να αποδείξει ότι η ΝΔ δεν έχει απολέσει τη σοβαρότητά της. 

Αναμφίβολα θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές που ανοίγουν σήμερα, κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάτι που δεν συμφέρει σε κανένα από τους τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας. Όποιος και αν είναι ο νικητής.

Την ύστατη στιγμή, οι διεκδικητές της προεδρίας, οφείλουν να βρουν από κοινού μια αξιόπιστη εταιρεία και να προχωρήσουν τάχιστα στην εκλογική διαδικασία. Παραμερίζοντας τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Άλλως, η εκλογή που διεκδικούν, δεν θα έχει καμιά ουσιαστική αξία. Κάποιος από αυτούς θα γίνει αρχηγός ενός κόμματος που θα έχει περάσει στην ανυποληψία. Τι αξία θα έχει αυτό;