«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τον πρώτο κύκλο της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 2+10 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει τους βασικούς της στόχους», τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει:

Εξασφαλίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά τις αρχικές αντιδράσεις των δανειστών και διατηρήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς. 

«Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, δεν ισχύουν όσα ισχυρίζεται μερίδα του Τύπου και αναπαράγει η αντιπολίτευση», σημειώνει η κυρία Γεροβασίλη και συμπληρώνει:

Καταλήξαμε σε νομοθετική ρύθμιση που καλύπτει και προστατεύει τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δάνειό τους. Προστατεύεται περίπου το 60% των στεγαστικών δανειών, ενώ οι δανειστές ζητούσαν προστασία μόλις του 16% των δανείων και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε συνολική κατάργηση.

«Η απόφαση του EG για την εκταμίευση της δόσης έρχεται να προστεθεί στα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών» είπε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία δύο συστημικές Τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από ιδιώτες επενδυτές. 

Οι άλλες δύο έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες που προβλέπει το βασικό σενάριο και θα χρειαστούν περίπου 5,7 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

«Έπεσαν λοιπόν απολύτως έξω οι αρχικές προβλέψεις της Συμφωνίας του Ιουλίου που έκαναν λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο και άρα αύξησης του δημόσιου χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ.Η επιτυχία της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης διαψεύδει τους κινδυνολόγους και βάζει τέλος στα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης επισφραγίζει ταυτόχρονα την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά και των καταθετών στην ελληνική οικονομία και το Τραπεζικό σύστημα. 

«Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση σταθεροποίησης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

Ολόκληρη η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου