current views are: 2

24 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:31

Ένα «όχι» και δύο «ναι» από Φώφη και Σταύρο στον Αλέξη

“Θες συναίνεση; Άλλαξε τώρα τον εκλογικό νόμο. Δικοί σου με προϋποθέσεις… Φώφη, Σταύρος”. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινά και να τελειώνει ένα κοινό “γράμμα” των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στον πρωθυπουργό. 

Δημοσίευση 09:31’
αρθρο-newpost

“Θες συναίνεση; Άλλαξε τώρα τον εκλογικό νόμο. Δικοί σου με προϋποθέσεις… Φώφη, Σταύρος”. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινά και να τελειώνει ένα κοινό “γράμμα” των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στον πρωθυπουργό. 

της Άρτεμις Παραδείσου  

“Θες συναίνεση; Άλλαξε τώρα τον εκλογικό νόμο. Δικοί σου με προϋποθέσεις… Φώφη, Σταύρος”. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινά και να τελειώνει ένα κοινό “γράμμα” των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στον πρωθυπουργό. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης θέτουν τους δικούς τους όρους για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο και… ότι άλλο ήθελε προκύψει, παρότι για λόγους σκοπιμότητας η πρώτη αντίδραση και των δύο ήταν αρνητική. 

Δύο “όχι” ίσον ένα “ναι”, λέει ο λαός, ενδέχεται όμως να ισχύει και το ανάποδο. Το ένα “όχι” να οδηγεί σε δύο “ναι”. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απάντησαν με ένα ξεκάθαρο “όχι” στο… φλερτ μέσω συνεντεύξεων του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για εθνικό διάλογο για την Παιδεία, το ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Στο παρασκήνιο, όμως, ψήνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα “ναι”. Βασικά, θέλουν ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς, όπως επισήμανε χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ “θα πρέπει να μας πει τι άλλαξε από το… στις 20 Σεπτεμβρίου τους τελειώνουμε και έφθασε στις διακηρύξεις για διάλογο”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κόμματα θα πουν “ναι” αν δεχθούν δύο πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα: “ναι” σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Γιάννη Δραγασάκη με ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, “ναι” σε κυβέρνηση πολιτικών προσώπων με διακομματική στήριξη. Για τους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη δεν υπάρχει λύση χωρίς να είναι μέσα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας. Είτε ως πρωθυπουργός, είτε με πρωθυπουργό δικής του επιρροής (Γιάννης Δραγασάκης), είτε με τη συμφωνία του σε ένα τρίτο πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής. 

Επιπλέον, επιμένουν ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Βουλή δύσκολα θα στηρίζει τις επιλογές τεχνοκρατών υπουργών και οι ηγεσίες των κομμάτων θα βρίσκονται κάθε τρεις και λίγο αντιμέτωπες με ανταρσίες. Η παροχή της όποιας στήριξης, όμως, θα γίνει με αυστηρούς όρους, στο βαθμό που η αντιπολίτευση δε θέλει να συμβάλλει απλά στην ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τη δύσκολη καμπή και στη συνέχεια να χτίσει το δικό του κομματικό κράτος. 

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα θέσουν δύο όρους: αλλαγή του εκλογικού νόμου και συμφωνία στα βασικά θέματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να “φύγει” για πάντα η πολιτική από τα χωράφια της δημόσιας διοίκησης. Η εκκρεμότητα στη ΝΔ, παρότι φαινομενικά μπλοκάρει τις εξελίξεις, δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να εξελιχθεί το παρασκήνιο και να… ωριμάσουν τα πράγματα, καθώς και το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να κάνει κάποιες διορθώσεις αν πραγματικά θέλει συναίνεση.  


σχετικα αρθρα