current views are: 4

24 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:41

Σύννεφα διάσπασης πάνω από τη Νέα Δημοκρατία

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η ενότητα της κεντροδεξιάς, που δοκιμάζεται για δεύτερη φορά μετά τη μνημονιακή κρίση των περιόδων Παπαδήμου – Σαμαρά. 

Δημοσίευση 09:41’
αρθρο-newpost

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η ενότητα της κεντροδεξιάς, που δοκιμάζεται για δεύτερη φορά μετά τη μνημονιακή κρίση των περιόδων Παπαδήμου – Σαμαρά. 

του Τάσου Τσιφόρου 

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η ενότητα της κεντροδεξιάς, που δοκιμάζεται για δεύτερη φορά μετά τη μνημονιακή κρίση των περιόδων Παπαδήμου – Σαμαρά. 

Νωρίς το πρωί ο κ. Μεϊμαράκης όρισε ως αντιπρόεδρο του κόμματος τον Γιάννη Πλακιωτάκη, ωστόσο η χθεσινή ευθεία επίθεση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη προς τον πρώην Πρωθυπουργό και προκάτοχό του στο κόμμα προκάλεσε σύρραξη καθώς ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε ευθέως ενώ συνεργάτες του σχολίαζαν πως «ο Μεϊμαράκης υπερέβη τα εσκαμμένα». 

Πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλύπτονται εμφατικά 2 + 1 στρατόπεδα. 

Αφενός η καραμανλική πτέρυγα που βρίσκεται στο πλευρό του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και επιδιώκει την ομαλή εξέλιξη στην επετηρίδα του κόμματος, την αποφυγή κλυδωνισμών και τη λήξη οριστικών αποφάσεων σε δεύτερο χρόνο. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, πάντως, αποφεύγει κάθε εμπλοκή ενώ το μόνον που υπογραμμίζει είναι η ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να ολοκληρωθεί, το ταχύτερο δυνατόν, η διαδικασία εκλογής. 

Αφετέρου, το στρατόπεδο πέριξ του Απόστολου Τζιτζικώστα στο οποίο έχουν προσχωρήσει βουλευτές του κλίματος Σαμαρά, ο κ. Μάκης Βορίδης, ο κ. Τάκης Μπαλτάκος και άλλοι. Ακόμη κι αν ο τέως Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προκρίνει την ενότητα και αποφεύγει να λάβει θέση, η μετωπική σύγκρουση με τον Ευ. Μεϊμαράκη τον φέρνει, εξ αντανακλάσεως έστω, πιο κοντά στις θέσεις Τζιτζικώστα. 

Το τρίτο στρατόπεδο είναι αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, των στελεχών επιρροής του αλλά και μετριοπαθών, φιλελεύθερων δυνάμεων που, πάντως, δεν έχουν ισχυρή επιρροή στο κόμμα καθώς λειτουργούν με πιο χαλαρούς όρους.

Μπορούν οι τρεις αυτές πτέρυγες να συνυπάρξουν, μετά τα όσα έγιναν την Κυριακή και, κυρίως, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις που ακολούθησαν το εκλογικό φιάσκο;
Έμπειροι βουλευτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι ενώ στο παρασκήνιο το σενάριο περί διάσπασης του κόμματος καθίσταται βασικό θέμα συζήτησης. Ενδεχόμενη εκτόνωση μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον η εκλογή πραγματοποιηθεί σχετικά γρήγορα, στις 13 Δεκεμβρίου, και μέχρι τότε υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μοιάζει δύσκολο, τουλάχιστον βάσει του κλίματος των πρώτων ωρών. 

Για πολλούς, η σοβούσα κρίση στο εσωτερικό της Ν.Δ. εξαιτίας της απουσίας ενός ισχυρού πολιτικού ηγέτη που θα δίνει ενεργά το παρών, των υπαρκτών ιδεολογικών και τακτικών διαφωνιών στο εσωτερικό, των προσωπικών και πολιτικών αντιπαθειών και εν τέλει της απουσίας της συγκολλητικής ουσίας της εξουσίας είναι θέμα χρόνου να μετατραπεί σε ανοικτή αντιπαράθεση. 

Άλλωστε, οι αντιθέσεις δεν αφορούν μόνον στον άξονα κεντροδεξιά – δεξιά αλλά αντικατοπτρίζονται και στις πολιτικές εξελίξεις που προοιωνίζεται η πιθανή αδυναμία της κυβέρνησης Τσίπρα να υλοποιήσει το μνημόνιο. Στη Ν.Δ. είναι εμφανής η διάσταση. Σχηματικά, το μισό κόμμα εμφανίζεται, έστω και υπό όρους, ανοικτό σε μία αναγκαστική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας, το άλλο μισό απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σχετική συζήτηση, προκρίνοντας τη δομική αντιπολίτευση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν αποκλείεται, δε, ο κ. Τσίπρας με τους χειρισμούς του, και όχι η εκλογική διαδικασία, να κρίνουν και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, το προσεχές διάστημα.


σχετικα αρθρα