Υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων από τους δανειστές υπαινίχθηκε η υπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, λέγοντας ότι «κόπτονται δήθεν για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων» αλλά με τις πρακτικές τους δεν βοηθάται η ανταγωνιστικότητα.

Η υπουργός, που χθες τάχθηκε ανοιχτά κατά των διαδηλώσεων λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η ανάπτυξη δεν έρχεται με πορείες ούτε επαναστατικές ιδέες ούτε με θεωρήσεις πολιτικής ατάκας ούτε με Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου στην πρώτη γραμμή», επανήλθε σήμερα με δηλώσεις της στον Real FM, όπου και δήλωσε ότι κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ευχαριστημένος με τη ψήφιση του μνημονίου.

Έσπευσε μάλιστα να  τονίσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά σχέση ούτε με ΠΑΣΟΚ ούτε με ΝΔ γιατί σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται ολόκληρη κυβέρνηση να κρίνεται από το ζήτημα εφαρμογή μιας συμφωνίας στην οποία έχει εγκλωβιστεί από τις προηγούμενες κυβέρνήσεις», για να συμπληρώσει ότι «μια κυβέρνηση κρίνεται από τις παρεμβάσεις της σε όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας».

Την ίδια ώρα μιλάει ήδη για τέλος του μνημονίου και σχολιάζει ότι δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα που κατά την υπουργό είναι  «αφού εν πάση περιπτώση εφαρμόσουμε τη συμφωνία την οποία υποσχεθήκαμε και έχουμε δεσμευτεί, με τον τρόπο που θα είναι περισσότερο δίκαιος για όλους, και αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση, να πάμε σε λίγο χρονικό διάστημα και να πούμε ότι πλέον εμείς αποκηρύσσουμε, αφήνουμε πίσω μας το μνημόνιο και θέτουμε τα ζητήματα αυτά που θα μας βάλουν ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης».

Κληθείσα να σχολιάσει τη φορολόγηση των ελληνικών προϊόντων και συγκεκριμένα του κρασιού, έκανε λόγο για «εμμονές» εκ μέρους των δανειστών. 

Όπως σημείωσε «ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σημαίνει ότι θα τις αφήσεις να παράξουν για να μπορούν να διεισδύσουν στις αγορές των ξένων χωρών με ένα τρόπο ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τις βιομηχανίες των άλλων χωρών».

«Το ζητούμενο είναι να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία. Δεν είναι μόνο ζητούμενο τα 20 λεπτά στο κρασί, το ζήτημα είναι στην ουσία ότι σήμερα η ελληνική βιομηχανία, δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν παράγει, δεν της δίνουμε τη δυνατότητα να παράξει, αυτό είναι το ζητούμενο να τη βοηθήσουμε να ξεκινήσει».