Νέες προεκτάσεις στην εξέλιξη και την πορεία της πολύκροτης υπόθεσης των καταγγελιών Πανούση, δίνει μέσω της τοποθέτησής του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Νίκος Παρασκευόπουλος. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάλυψε απόλυτα τον Πάνο Λάμπρου, λέγοντας πως δρούσε υπό τις δικές του εντολές, υποβάθμισε τις καταγγελίες του πρώην συναδέλου του, ενώ αποκάλυψε ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε ενημερώσει τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσε πως σε επίσκεψη παλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του προτάθηκε ο κ. Λάμπρου ως το πρόσωπο που θα μπορούσε να συμβάλει σε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους κρατούμενους σε μια περίοδο που οι φυλακές βρίσκονταν σε αναβρασμό. « Το κ. Λάμπρου τον γνωρίζω πολλά χρόνια, είναι άνθρωπος σοβαρός και μετρημένος», είπε ο υπουργός εξηγώντας πως με δική του εντολή του ανέθεσε να ακούει τα προβλήματα των κρατουμένων για λογαριασμό του υπουργείου.

Σημείωσε δε ότι κατά το παρελθόν και ο ίδιος έχει παίξει το ρόλο αυτό, αναφέροντας δύο περιπτώσεις, το 1990 επί υπουργίας Κανελόπουλου και άλλη μια επί Βενιζέλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για σύγχυση αναφορικά με τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του κ. Λάμπρου και των κρατουμένων, εξηγώντας πως στόχος ήταν η διάσωση της νομιμότητας. «Δεν περίμενα να χρησιμοποιήσει μόνο νομικά επιχειρήματα αλλά με τρόπο που να είναι αποτελεσματικός στη προσπάθεια να αποκαταστήσει ηρεμία στο χώρο των φυλακών», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις καταγγελίες Πανούση

Μιλώντας για τα περίφημα σημειώματα στα οποία αναφέρθηκε στην δική του κατάθεση στην επιτροπή ο Γιάννης Πανούσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, επιβεβαίωσε ότι όντως υπήρχαν καθώς αποτελούσαν τον τρόπο ενημέρωσης του υπουργείου από τον κ. Λάμπρου και από άλλες υπηρεσίες.

«Τα περισσότερα σημειώματα που ήταν ανυπόγραφα πήγαιναν και στον κ. Πανούση, ήταν εξαιρετικά χρήσιμα.  Τα σημειώματα αυτά αποτύπωναν διαλόγους και του κ. Λάμπρου με κρατούμενους. Οι διάλογοι όμως αυτοί δεν έδειχναν συμπεριφορά που να τους ξεσηκώνει προς τη παρανομία», σημείωσε.

Ωστόσο, παρά τον χαρακτηρισμό «σκάνδαλο» που απέδωσε ο κ. Πανούσης σε ενδεχόμενη απώλεια των επίμαχων σημειωμάτων, ο υπουργός, επιβεβαίωσε πως έχει καταστρέψει κάθε σχετικό έγγραφο, αποδίδοντας την ενέργειά του αυτή, στις προβλέψεις του νόμου.

Ο κ. Παρασκευόπυλος, επιβεβαίωσε ότι κατά καιρούς γινόταν δέκτης τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Πανούσης υβριστικών εκφράσεων και απειλών. Ωστόσο όπως είπε, αυτή η εξέλιξη δεν τον ανησυχούσε λόγω της καλής φύλαξης που έχει αλλά και του γεγονότος ότι κατά τον ίδιο δεν θα είχε νόημα να απευθυνθεί στην αστυνομία η οποία και του γνωστοποιούσε όλες αυτές τις απειλές.

«Οι απειλές σε κάποιες περιπτώσεις ήταν εξειδικευμένες. Γνωρίζω καλά ότι οι υπουργοί Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουν απειλές και αυτό είναι κάτι συνηθισμένο. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει. Στα έγγραφα έβλεπα τέτοιες εκφράσεις σε βάρος και του κ. Πανούση», δήλωσε.

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συνάντηση με τον κ. Πανούση και τον κ. Λάμπρου, όπου ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν πεπεισμένος ότι ο σύμβουλος μπορούσε να βοηθήσει να λυθούν οι παρεξηγήσεις με τους κρατούμενους.

Ωστόσο επιβεβαίωσε πως ο κ. Πανούσης ανησυχούσε και ήταν καχύποπτος με τον Πάνο Λάμπρου, καθώς του είχε αναφέρει την εκτίμηση πως δεν διατηρούσε μόνο την ηρεμία στις φυλακές αλλά συντόνιζε κιόλας τους κρατούμενους.

Αναφέρθηκε ακόμα και σε προστριβές που είχε με τον κ. Πανούση, σημειώνοντας το επίμαχο περιστατικό της επέμβασης της αστυνομίας στις φυλακές Κορυδαλλού και την σχετική ανακοίνωση στην οποία είχαν προχωρήσει οι πυρήνες της φωτιάς. « Υπήρξε επικοινωνία του κ. Πανούση με εμένα, στην οποία διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δεν διέψευσα πως δόθηκε εντολή στην αστυνομία. Του απάντησα ότι στην αστυνομία δεν δίνει εντολή ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά η ιεραρχία. Ακόμα, δεν πιστεύω ότι έχει νόημα ο διάλογος σε αυτές τις περιπτώσεις. Έβρισκα πολύ υπερβολικό να κάνουμε επίσημη διάψευση δύο υπουργοί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι στην διάψευση στην οποία προχώρησε ο κ. Πανούσης χρησιμοποίησε τον όρο « αυτός που κρύβεται» με τον οποίο τον αποκαλούν οι κρατούμενοι. Έτσι σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης με αυτή του την ανακοίνωση ο κ. Πανούσης ουσιαστικά τον φωτογράφιζε ως υπεύθυνο για την επέμβαση της αστυνομίας, οποία όπως υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος δεν έγινε ποτέ. 

 Ο ρόλος του Μαξίμου και ο Φλαμπουράρης

Πάντως σε ερώτηση για τα όσα φέρεται να είπε στον κ. Πανούση για την πρόθεση του Μαξίμου να κρατηθεί η υπόθεση χαμηλά, ο κ. Παρασκεύπουλος απάντησε πως δεν θυμάται να έχει υπάρξει σχετική συνομιλία για κάτι σχετικό.

«Το μόνο που θυμάμαι, είναι ότι είχα επικοινωνήσει με τον κ. Φλαμπουράρη για ένα άλλο θέμα και του έθιξα και αυτό. Με τον πρωθυπουργό δεν επικοινώνησα», είπε και σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας γνώριζε πως υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ του ίδιου και του συνάδελφού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες όμως δεν είχαν μεγάλη έκταση. Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη που μετείχε ο πρωθυπουργός και στην οποία έγινε λόγος για τον κ. Λάμπρου αλλά και για τη δραστηριότητά που υπηρετούσε τη νομιμότητα.