Απελθέτω απ΄ εμού το ποτήριον τούτο φαίνεται να λέει η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους για το ασφαλιστικό, το οποίο πάει από αναβολή σε αναβολή και τελικά φαίνεται ότι η μεταρρύθμισή του πέρασε στο 2016. Έτσι η κυβέρνηση πήρε μία ανάσα καθώς αφαιρέθηκε από το 2ο πακέτο προαπαιτουμένων αυτό το πολύ μεγάλο αγκάθι και θα πρέπει να λυθεί μέσα στον Ιανουάριο, τότε δηλαδή που θα κλείνει η αξιολόγηση. Στην ουσία το οικονομικό επιτελείο, μπορεί τελικά να μην έσπασε το ασφαλιστικό σε δυο φάσεις και να ελάφρυνε το νομοθετικό βάρος που θα πρέπει να σηκώσει στο επόμενο 15ήμερο, θα αρχίσει όμως τη χρονιά ιδιαιτέρως δύσκολα.

Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που ήδη ανησυχούν ότι είναι πολύ πιθανόν ήδη από τον Δεκέμβριο να έχει επέλθει νομοθετική κόπωση στην κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο  που θα ακουμπήσει τα ειδικά μισθολόγια, το clawback στα νοσοκομεία, αλλά και τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ 1 και 2 που συμπεριλαμβάνουν ευαίσθητα θέματα όπως είναι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και τα ΜΗΣΥΦΑ

Μετά απ’ όλα τα προηγούμενα λοιπόν, θα έρθει η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και εκεί θα πρέπει να συζητηθεί το Ασφαλιστικό. Μάλιστα τότε θα βρισκόμαστε χρονικά στο έσχατο σημείο οπότε και θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει τον τρόπο εξοικονόμησης 1,8 δισ. απ’ όλο το Ασφαλιστικό Σύστημα. Εδώ θα συμπεριλαμβάνονται βάναυσες περικοπές του ποσοστού αναπλήρωσης και άρα και των συντάξεων, σχεδόν ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να προχωρήσει και η μεταρρύθμιση του συστήματος, κάτι που το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να αποσυνδέσει, χωρίς όμως πολύ μεγάλη επιτυχία.

Παράλληλα όμως με το ασφαλιστικό θα πρέπει να νομοθετηθούν: 

  • Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.
  • Η μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Η αύξηση στη φορολόγηση των ενοικίων 

Σε αυτό το πλαίσιο πάντως Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης (αν και μεταξύ τους δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα) εμφανίστηκαν χαλαροί στις στρατοκρατούμενες Βρυξέλλες και πήραν χθες το τυπικό «οκ» για την εκταμίευση της δόσης των 2 + 10 δισ. για την κυβέρνηση και τις τράπεζες αντίστοιχα.  

Την ίδια στιγμή η αντιπροεδρία της κυβέρνησης με non paper εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ικανοποιημένη από το γεγονός ότι τελικά τα χρήματα που θα χρειαστούν οι τράπεζες θα είναι πολύ λιγότερα και δεν θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. γεγονός που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα το χρέος, αν αναλογιστούμε ότι η αρχική εκτίμηση μιλούσε για ανάγκες 25 δισεκατομμυρίων. Σε κάθε περίπτωση όμως το χρέος παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα, καθώς το τρίτο 3μηνο του έτους έφτασε στα 314 δισ. αυξημένο κατά 2 δισ. σε σχέση με το δεύτερο 3μηνο, ενώ στον προϋπολογισμό για το 2016 υπολογίζεται να φτάσει στα 327 δισ. και στο δυσθεώρητο 187,8%. Ποσοστό που απέχει πάρα πολύ από το νούμερο που θα ήθελε να κινείται το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. 

Τέλος η κυβέρνηση δηλώνει ότι απομακρύνθηκε πλέον η περίπτωση του κουρέματος των καταθέσεων, ενώ ορίστηκε ότι η δημόσια συμμετοχή στις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχει κατά 25% τη μορφή κοινών μετοχών και κατά 75% τη μορφή ειδικών ομολογιών, των λεγόμενων CoCos, που θα έχουν υψηλό επιτόκιο (8%), άρα οι τράπεζες θα έχουν ισχυρό κίνητρο να τα εξοφλήσουν ώστε το Δημόσιο να πάρει πίσω τα χρήματά του. Η απόσταση βέβαια από τα 38 δισ. των φορολογουμένων που επένδυσε το δημόσιο και τα περίπου 700 που αξίζουν σήμερα τα χαρτιά που έχει στο χέρι το ΤΧΣ, είναι πραγματικά τεράστια.