current views are: 3

24 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:22

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Για ένα ορθολογικό και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δημοσίευση 13:22’
αρθρο-newpost

Για ένα ορθολογικό και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κατάργηση του ΕΚΑΣ, περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, καθιέρωση εθνικής σύνταξης για όλους και ενοποίηση των ταμείων, είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, που παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Έκανε λόγο για ένα ορθολογικό και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Στόχος είναι η διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ την ίδια ώρα βέβαιη θεωρείται η κατάργηση των επικουρικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε δυο πιθανά σενάρια:  Την ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις και τη σημαντική μείωση κυρίως των υψηλών με παράλληλα διατήρηση του ΕΤΕΑ.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ΕΚΑΣ και να προστατέψει από τις περικοπές τις χαμηλές συντάξεις, με εξαίρεση τις πρόωρες.

Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, το οποίο θα αντικατασταθεί από επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων, συνταξιούχων και μη, θα αρχίσει από το Μάρτιο του 2016.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις θεωρείτσαι βέβαιο ότι έρχεται μαχαίρι και είναι δύο τα πιθανά σενάρια που παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες. Το ένα προβλέπει την ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις και το δεύτερο τη σημαντική μείωση κυρίως των υψηλών με παράλληλα διατήρηση του ΕΤΕΑ.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί την καθιέρωση βασικής «εθνικής» σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης», που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη θα παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος. Επίσης προβλέπονται ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.

Στο σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

  • Καθιέρωση εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης», που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη θα παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.
  • Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.
  • Ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η εξοικονόμηση πόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ  τη διετία 2015-2016, να  μην προέλθει μόνο από τη μείωση των συντάξεων, αλλά και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Επ΄αυτού οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν τοποθετηθεί αρνητικά καθώς θεωρούν ότι το μέτρο πλήττει την ανταγωνιστικότητα, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα.
 
Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, καθώς το Ασφαλιστικό είναι το «καυτό» ανοιχτό μέτωπο με τους δανειστές που μπλοκάρει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη κάθε ουσιαστικής συζήτησης για το δημόσιο χρέος. 

 

 

 


σχετικα αρθρα