Την ανάγκη επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος, που τους τελευταίους μήνες έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες να φτάνουν στην Ευρώπη, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας πως «η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης προέχει του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού».

Μιλώντας σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η γερμανική κυβέρνηση βαδίζει λίγο ως πολύ «βλέποντας και κάνοντας», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι κακό». Εκείνοι που βάδιζαν βλέποντας και κάνοντας, «έκαναν στην ανθρωπότητα μεγαλύτερο καλό», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το εάν οι πόροι του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαρκούν για τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες στις περιοχές της κρίσης, αλλά και με τις ίδιες τις χώρες που αντιμετωπίζουν περισσότερο την κρίση. 

«Είναι πιθανό ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός του επόμενου έτους να χρειαστεί επιπλέον πόρους, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξοικονομηθούν από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ», προειδοποίησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα διαθέσει το επόμενο έτος 8 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή και την φροντίδα των προσφύγων, εκ των οποίων τα μισά θα διαχειριστούν τα κρατίδια και οι δήμοι. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πάντως ότι το ποσό δεν επαρκεί ούτε καν για τις ήδη διαπιστωμένες ανάγκες.