Την εκτίμηση ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από 1,3% φέτος διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της κύρωσης 12 ΠΝΠ, ενώ τόνισε πως τα capital controls θα αρθούν ενδεχομένως γρηγορότερα. 

«Η πρώτη μας μέριμνα» είπε, «ήταν σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, να εστιάσουμε στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε εισαγόμενα προϊόντα που ήταν απαραίτητα για τις εξαγωγές» είπε και συνέχισε:

Βοηθήσαμε τον τουρισμό με το να εξαιρέσουμε τους τουρίστες από τον περιορισμό , ενώ καθιερώσαμε εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων τα 420 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μηνιαίο μισθό 1680 ευρώ. Το αποτέλεσμα, ήταν ότι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ύφεση το 2016, ήταν ότι θα φθάσει το -4% , οι σημερινές εκτιμήσεις είναι για ύφεση -1,3% και μπορεί να είναι μικρότερη.

«Υπάρχουν δύο αφηγήματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με το πρώτο τα πράγματα πήγαιναν καλά στο τέλος του 2014, και θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από την κρίση και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

«Τότε όμως γιατί δεν κλείσατε την πρώτη αξιολόγηση, γιατί δεν πήρατε χρήματα από το καλοκαίρι του 2014 και μετά, και πως θα αντιμετωπίζατε τις ανάγκες του δημοσίου και τις μεγάλες πληρωμές προς τους δανειστές που τότε δεν ήταν ομαλοποιημένες» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Σύμφωνα με το δεύτερο αφήγημα» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση έκανε μία σύγκρουση η οποία υπήρξε ο καταλύτης που έφερε στο επίκεντρο τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και να ξεκινήσουν συζητήσεις για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατέληξε λέγοντας ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης ανοίγει η συζήτηση για το χρέος και η άρση των τραπεζικών περιορισμών, μπορεί να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Σημειώνεται πως εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση των 12 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες εξεδόθησαν από τις 28 Ιουνίου έως και 7 Οκτωβρίου 2015, και εκ των οποίων οι πέντε πρώτες αφορούν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.