Στην ολομέλεια της Ευρωβουλής μίλησε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, τοποθετούμενος επί της συζήτησης για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης των Ευρωπαίων πολιτών από τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Στον απόηχο των γεγονότων στο Παρίσι και των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, είμαστε όλοι προβληματισμένοι. Η κοινωνία μας απεχθάνεται τον τρόμο με τον οποίο οι εξτρεμιστές προσπαθούν να μας δηλητηριάσουν με τις τρομοκρατικές τους πράξεις. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο να επικρατήσει και να μετατραπεί σε μια γενικευμένη ψύχωση. Ο φόβος, επίσης, είναι μια απειλή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να μας αποθαρρύνουν» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και συνέχισε:

Το έχουμε ξαναζήσει και γνωρίζουμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητά και την ανθεκτικότητα μας. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να δράσουμε για την αποτροπή αυτών των πράξεων ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών μας και την δημοκρατία μας.

Ο κ. Αβραμόπουλος στάθηκε στην έκθεση τόνισε ότι το περιεχόμενό της είναι «επίκαιρο για τη συλλογική μας απάντηση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Ευρώπη, είναι κεφαλαιώδους σημασίας από την στιγμή που τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομονοούν στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε μπροστά».

«Η ευρωπαϊκή ατζέντα για την Ασφάλεια που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, έθεσε τις αρχές και τις βασικές δράσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Υλοποιούμε και την επιταχύνουμε τις δράσεις που περιέχονται σε αυτή κατά της τρομοκρατίας. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι οι νέοι κανόνες για τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων που προτείναμε την περασμένη εβδομάδα. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων» συνέχισε και πρόσθεσε: 

Ο ισχυρότερος εταίρος μας και εγγυητής για την παροχή αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων, είναι Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN) που αριθμεί περισσότερους από 2000 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη που εργάζονται για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της ριζοσπαστικοποίησης. Από το 2011, το RAN έχει διατυπώσει πολιτικές και έχει προσφέρει πρακτική καθοδήγηση και εκπαιδευτικό υλικό για την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης. Το RAN έχει πλέον ενισχυθεί, με το Κέντρο Αριστείας που βρίσκεται σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Το Κέντρο Αριστείας θα υποστηρίξει το RAN ώστε να επεκταθεί και σε τρίτες χώρες όπως την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «πολλοί από τους δράστες αυτών των αποτρόπαιων πράξεων είναι πολίτες της ΕΕ, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις κοινωνίες μας. Αυτό σημαίνει ότι το έργο μας πρέπει να ξεκινήσει από εκεί.  Από τις χώρες μας, τις κοινωνίες μας και τις γειτονιές μας».