«Μπορούμε να... ζήσουμε και χωρίς το ΔΝΤ;»: το προκλητικό αυτό ερώτημα ακούγεται όλο και συχνότερα στους κυβερνητικούς διαδρόμους, με άλλα λόγια πόσο χρήσιμη είναι πια η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει κάθε τέτοια συζήτηση, καθώς ως την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης δεν θα ήθελε την παραμικρή κίνηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία στις σχέσεις με τους θεσμούς. Η αφορμή πάντως για την έναρξη αυτής της ανάλυσης είναι οι παράλογες απαιτήσεις που έχει εμφανίσει το ΔΝΤ από το καλοκαίρι και μετά, ιδίως στις συντάξεις και τους μισθούς. 

«Ζητούν αίμα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κυβερνητικού στελέχους στα όσα ζητά το ΔΝΤ για τις συντάξεις, ακόμη και με μείωση της κατώτατης σύνταξης καθώς και την περικοπή κατά 20% των υπολοίπων συντάξεων μέσω του νέου υπολογισμού τους. Και πριν καν συνέλθουν οι Έλληνες διαπραγματευτές από τις εν λόγω αξιώσεις του ΔΝΤ, ήλθε η μελέτη τεχνοκρατών του Οργανισμού, με την οποία προτείνεται η μείωση κατά 2% των μισθών των πολιτών στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Τόμσεν και Βελκουλέσκου στην πρώτη γραμμή των απαιτήσεων, ενώ κάποιοι στην Αθήνα, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν την «εμπρηστική» στάση του ΔΝΤ, αναρωτήθηκαν μήπως παίζει ρόλο το γεγονός ότι σε μισό χρόνο από τώρα θα ανανεωθεί (;) η θητεία της Κριστίν Λαγκάρντ.

Κάποια κυβερνητικά στελέχη έχουν πιάσει και το... κομπιουτεράκι: περί τα 18 δισ. ευρώ αναμένει η Ελλάδα από το ΔΝΤ στην επόμενη τριετία, όταν κάπου τόσο υπολογίζεται το κέρδος από την ανακεφαλαιοποίηση, και ενώ υπάρχουν ακόμη τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι πόροι από τα αυξημένα πλεονάσματα.

«Μήπως τότε δεν έχουμε ανάγκη το ΔΝΤ;», είναι το ερώτημα που θέτουν κάποιοι, ερώτημα που αποδεικνύεται εν τέλει ότι είναι κατά βάση πολιτικό, παρά οικονομικό. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, στο οποίο απευθύνθηκε το Newpost, ξεκαθάρισε ότι «μπορεί να μη χρειαζόμαστε τα χρήματα του ΔΝΤ, αλλά μας ενδιαφέρει να το έχουμε σύμμαχο» π.χ. στην υπόθεση του χρέους. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τον Οργανισμό ως τεχνικό σύμβουλο, ως εκ τούτου κάθε τέτοια συζήτηση είναι «ρηχή» και «πρόχειρη».